70 vuotta kaarihitsauksen huipulla

70 vuotta kaarihitsauksen huipulla

This post is also available in: enEnglish

Suomalainen hitsauslaitteiden valmistaja ja ohjelmistokehittäjä Kemppi on 70 vuoden aikana kasvanut pienestä perheyrityksestä hitsausteknologian globaaliksi johtajaksi ja toimialansa edelläkävijäksi. Yhtiön perustamisen 70-vuotispäivän lisäksi vuonna 2019 Kempin edesmenneen perustajan Martti Kempin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Martti Kemppi oli yrittäjähenkinen monilahjakkuus. Hän ymmärsi oma-aloitteellisuuden merkityksen jo varhain ja perusti veljiensä kanssa yrityksen. Veljekset Kemppi Oy perustettiin Lahdessa 23.5.1949. Alkuaikoina Kempin työpaja sijaitsi perheen kodin takapihalla. Verstaassa valmistettiin monenlaisia tavaroita, kuten betoni- ja maitokärryjä, multapohtimia, saunankiukaita ja hitsauskärryjä. Sodanjälkeisten vuosien raaka-ainepulasta huolimatta yhtiö alkoi menestyä.

Kekseliäisyys ja kova työ menestyksen tekijöinä

Martti Kemppi uskoi, että kaikki on mahdollista. Hän rohkaisi kokeilemaan epäonnistumisia pelkäämättä, koska hänen mielestään se oli ainoa tapa luoda uutta. Ensimmäisen hitsaustasasuuntaajan kehittämisen yhteydessä 1950-luvulla Martti Kemppi esitteli tuotekehityksen periaatteen, jonka mukaan laitteesta pyritään karsimaan pois kaikki ylimääräinen, kunhan hitsausominaisuudet pysyvät erinomaisina. Mutkattomaan käyttäjäkokemukseen ja toimivuuteen keskittyminen on edelleenkin tiivis osa Kempin tuotekehitystä.

Vuonna 1977 Kemppi mullisti kaarihitsauslaitteet tuomalla markkinoille maailman ensimmäisen invertterivirtalähteen. Invertteritekniikasta kehittyi sittemmin hitsauksessa vallitseva virtalähdeteknologia, koska se mahdollistaa kevyempien mutta tehokkaampien kaarihitsauslaitteiden valmistuksen. Invertteritekniikka paransi myös laitteiden ohjattavuutta ja mahdollisti saman hitsausvirtalähteen käytön MMA-, MIG/MAG- ja TIG-hitsausprosesseissa. Tämä ei ollut mahdollista aikaisemmilla hitsauslaitteilla, jotka perustuivat pyöriviin muuntajiin, magneettivahvistimiin tai tyristoritasasuuntaajiin.

Hitsausalan digitaalinen edelläkävijä

Hitsausala koki jälleen käännekohdan vuonna 1993, kun Kemppi otti ensiaskeleet poispäin analogisesta hitsaustekniikasta ja kehitti uuden numeerisen tavan hitsauskaaren ominaisuuksien hallintaan. Tuloksena oli maailman ensimmäinen digitaalinen hitsausvirtalähde. Yhtäkkiä kaarihitsauksen laatu oli hallittavissa nopeasti, tarkasti ja reaaliaikaisesti. Muita suuria hitsauksen läpimurtoja oli kuitenkin vielä tulossa.

2000-luvulla Kemppi laajensi liiketoimintaansa laitteiden valmistuksesta kokonaisvaltaisempien ratkaisujen tarjoajaksi. Tämä johti myös siihen, että Kempistä on tullut hitsausalan edelläkävijä teollisessa internetissä. Maailman ensimmäinen universaali hitsauksenhallintaohjelmisto Kemppi ARC System lanseerattiin markkinoille vuonna 2014 ja se käänsi alan huomion hitsauslaadun digitaaliseen varmennukseen, piilevien hitsausvirheiden tunnistamiseen ja yksittäisten hitsien jäljitettävyyteen. Jo ennen tätä Kemppi oli ottanut aktiivisen roolin digitaalisen hitsauksenhallinnan merkityksen korostamisessa osana turvallisen infrastruktuurin rakentamista globaalisti.

Todellinen innovaatio muuttaa tapaamme nähdä ja tehdä asioita. Se voi olla pieni ergonominen parannus, uusi tapa seurata hanketta tai vaihtoehtoinen lähestymistapa olemassa olevaan tuotantoprosessiin. Kaikissa tapauksissa innovaatio tekee käyttäjien elämästä helpompaa ja tuo sille uutta arvoa. Tämä oli myös johtava ajatus Kempin MIG/MAG-hitsauksen lippulaivan, X8 MIG Welderin, suunnittelussa, jossa nykyaikainen hitsausteknologia on yhdistetty ohjelmistoon.

Vuonna 2016 lanseerattu X8 MIG Welder oli Kempin ensimmäinen hitsausjärjestelmä, jossa oli sisäänrakennettu yhteys pilvipohjaiseen, nykyään WeldEye -nimellä tunnettuun hitsaustuotannon hallintaohjelmistoon. Hitsausjärjestelmään integroitu IoT-pohjainen tekniikka mahdollisti digitaalisten hitsausohjeiden (dWPS) käyttöönoton, mikä tekee perinteisesti käytetyistä hitsausohjetulosteista tarpeettomia. Hitsaajat pystyivät käyttämään järjestelmän langatonta käyttöliittymää hitsausasemalla hitsausohjeiden etsimiseen ja tarkasteluun sekä aktivoimaan niitä, jolloin hitsauslaite päivittyy automaattisesti oikeiden parametrien mukaisesti. Uusi prosessi, joka parantaa hitsauksen laatua ja tuottavuutta, on sittemmin kehittynyt edelleen tukemaan digitaalisia työmääräimiä, jotka sisältävät kaikki tarvittavat tiedot hitsaustyön suorittamiseksi.

X8 MIG Welder ja Control Pad
X8 MIG Welder esitteli markkinoille digitaaliset hitsausohjeet (dWPS), joiden avulla hitsauslaitteen parametrit voidaan säätää automaattisesti hitsausohjeen mukaisiksi.

Globaali hitsausosaaminen yhdistyy paikalliseen tukeen

Yksityisomisteinen perheyritys Kemppi on nykyään kolmannen sukupolven, Martti Kempin lastenlasten, luotsattavana. Matka huipulle seitsemässä vuosikymmenessä ei olisi onnistunut ilman taitavia ihmisiä, tiimityötä ja ennakkoluulottomia asiakkaita. Uteliaisuus ajaa ihmisiä kokeilemaan, ja rajat ylittävä yhteistyö luo menestystä.

”Isoisä neuvoi meitä palkkaamaan itseämme parempia ihmisiä, ja olemme onnistuneet tekemään sen. Meillä on yli 800 huipputason ammattilaista Suomessa ja ulkomailla. Heidän ansiostaan meillä on kykyä ja intohimoa hämmästyttää asiakkaitamme myös tulevaisuudessa”, Teresa Kemppi-Vasama ja Antti Kemppi kertovat.

Globaali ajattelutapa on ohjannut Kemppiä sen alkuvuosista lähtien. Yhtiön ulkomaankauppa alkoi jo 1950-luvulla, melkein heti yhtiön perustamisen jälkeen. Toimituksia tehtiin aluksi muun muassa Turkkiin, Thaimaahan, Vietnamiin, Tansaniaan, Peruun ja Chileen. Tytäryhtiöitä avattiin kaikkialla Euroopassa, ja 1980-luvun lopulla jo yli 80 % myynnistä tuli viennistä. Perheen toinen sukupolvi vauhditti kansainvälistymistä ja kolmas rakentaa Kemppiä vakaasti globaaliksi yritykseksi.

Kempillä paikallista osaamista pidetään liiketoiminnallisesti tärkeänä. Uusien markkina-avausten lisäksi Kemppi on vahvistanut läsnäoloaan useilla tärkeillä kasvualueilla. Kiinassa (2017) ja Intiassa (2018) avattiin uudet robotisoidun hitsauksen osaamiskeskukset. Viime vuonna avattiin myös uusi hitsauspoltintehdas Wuxissa, Kiinassa. Kansainvälinen kasvu jatkui vuonna 2019, kun Kemppi osti 100 prosentin osuuden italialaisesta hitsauspoltinvalmistajasta, Trafimet Group S.P.A:sta. Kauppa vahvistaa Kemppiä erityisesti jälkimarkkinaliiketoiminnan saralla.

70 vuotta sitten Kemppi aloitti pienenä perheyrityksenä. Nykyään Kemppi on monikansallinen teollisuuden edelläkävijä, jolla on tytäryhtiöitä 17 maassa ja kumppaniverkosto, joka kattaa yli 60 maata. Vaikka tulevaisuus on vielä kirjoittamatta, on melko varmaa, että yhtiötä ohjaavat tulevinakin vuosina Martti Kempin sanat:

”Sinulla on oltava rohkeutta kokeilla ja testata rajoja.”

Lue lisää Kempin historiasta

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *