Ihmisen ja hitsauskoneen välistä yhteistyötä jo 50 vuotta

Ihmisen ja hitsauskoneen välistä yhteistyötä jo 50 vuotta

This post is also available in: enEnglish

60-luvun Suomen kasvukeskuksissa oli huutava pula ammattitaitoisista hitsaajista. Siksi lähes 50 vuotta hitsaajana työskennellyt Keijo Olkoniemi kouluttautui tulevaisuuden ammattiinsa, joka on tarjonnut haasteita koko hänen työuransa ajan. ”Muistan kuinka Helsingissä Hietaniemen telakalla sanottiin, että tuo vaikka junalastillinen osaavia työntekijöitä, me palkkaamme ne kaikki”, Olkoniemi naurahtaa.

KUKA?

Keijo Olkoniemi
Hitsaaja
Syntynyt 1949
Asunut uransa aikana Singaporessa, Irakissa, Saudi-Arabiassa, Ruotsissa, Norjassa ja Puolassa

Suomalainen laatutyö kansainvälistyy

Hitsauskoneet vaihtuivat 70-luvun loppupuolella kaasusta puikkokoneiksi. Seuraavalla vuosikymmenellä MIGit olivat jo yleisiä ja puikolla hitsattiin vain erikoishitsauksia. Tuolloin Olkoniemi työskenteli betonivalumuottien valmistuksen parissa. Muottien päälle valettiin esimerkiksi seiniä. Hiljalleen bisnes muuttui ja ryhdyttiin myymään ympäri maailmaa erillisten osien sijaan kokonaisia tehtaita – asennuksineen.

”Olin 80-luvun puolivälissä asentamassa valmistamiamme tuotteita elementtitehtaaseen Irakissa ja toista vuotta Singaporessa. Jo tuolloin Pohjois-Euroopassa laatutaso oli todella korkealla ja siitä meidät tunnettiin.”

Veimme mukanamme lähes kaiken, suojalaitteista hitsauskoneisiin. Maailmalla ei vastaavia koneita ollut tarjolla ja hyvät työkalut ovat edellytys laadukkaalle lopputulokselle.

Kemppi on muuttanut työtä – voimamieslajista tarkkuuslajiksi

Hyvät hitsauskoneet edesauttavat laadukasta työnjälkeä ja työtehokkuutta. Tieto kulkee koneiden ja jopa mannerten välillä. Koneet ovat muuttuneet toimintavarmemmiksi, kevyemmiksi ja notkeammiksi. ”Kokemukseni pohjalta voin sanoa, että Kemppi on osoittautunut edistyksellisimmäksi ja varmimmaksi hitsauskonevalmistajaksi,” Olkoniemi kuvailee.

Olkoniemen työ on lähtenyt aina asiakkaan vaatimuksista ja laadukkaasta lopputuloksesta, eikä niinkään standardeista. Koneistetut osat tulevat usein valmiina ja tuotteiden piirustuksiin on merkitty tarkat hitsauspaikat, saumojen paksuudet ja pituudet. Tarkkojen osien myötä korostuu hitsarin ammattitaito ja hitsauskoneen ominaisuudet – ihmisen ja koneen saumaton yhteistyö.

En tiedä hitsaisinko nyt vielä 50 vuoden jälkeen, jos koneiden turvallisuus ja työergonomia eivät olisi kehittyneet vuosien saatossa. Tänä päivänä melu on ainoa, joka työssä fyysisesti väsyttää.

Tulevaisuuden hitsareilla apuna automaatio

”Tulevaisuudessa robotiikalle ja automaatiolle on paikkansa hitsauksessa yhä enenevissä määrin. Kun tehdään suuria sarjoja, on automaatio varmasti tehokasta. Raaka-aineissa, osissa ja olosuhteissa on kuitenkin paljon eroja. Manuaalihitsaukselle on varmasti edelleen paikkansa tuotekehityksessä ja räätälöityjen tuoteratkaisujen ja pienten sarjojen parissa,” Olkoniemi pohtii hitsauksen tulevaisuutta.

”Jään kohta eläkkeelle Elematicilta, mutta hitsausta tuskin lopetan, sillä vanha puikkokone löytyy autotallista. Tulevaisuuden hitsareita kannustan tarttumaan rohkeasti haasteisiin. Hitsaus tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia ja monipuolisia urapolkuja. Kansainvälisyys on tänä päivänä enemmän sääntö kuin poikkeus ja jokainen voi itse vaikuttaa mihin urapolku vie. Suomessa on pitkät perinteet hitsaukselle, ammatti muuttuu, mutta ei ole katoamassa. Maassamme on maailman paras hitsauskoneiden valmistaja, miksei siis maailman parhaat hitsaritkin.”

Lue koko tarina hitsauksen muutoksesta 50 vuoden ajalta

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *