Onko hitsaus urheilua?

Onko hitsaus urheilua?

This post is also available in: enEnglish

Kemppi lanseerasi syksyn Schweissen und Schneiden 2017 -messuilla uuden hitsauksen hallinnan ohjelmistomoduulin, WeldEye for Welding Production Analysis. Moduulin yhteydessä tutkitaan anturiteknologian hyödyntämistä hitsauksen kaariajan mittaamiseen. Suunnon Movesense on avoin anturiratkaisujen kehitysalusta, joka on alun perin kehitetty urheilun mittaamiseen. Pohditaanpa siis hetki hitsauksen ja urheilun yhteneväisyyksiä.

Huippusuoritus haussa

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Kilpaurheilussa pyritään huipputuloksiin oikealla hetkellä. Onnistuminen vaatii pitkäjänteistä harjoittelua, hyviä välineitä ja olosuhteita, ja urheilijan tai joukkueen kokonaisvaltaista kehittämistä.

Näin on myös työelämässä: menestyäkseen yrityksen täytyy kehittää toimintaansa jatkuvasti ja luoda työntekijöille olosuhteet ja toimintatavat, jotka mahdollistavat onnistumisen. Huippusuoritus syntyy siitä, että joukkue tai yritys, urheilija tai hitsaaja tekevät jatkuvasti oikeita asioita, jotka nostavat suorituskykyä kohti voittoja ja ennätyksiä.

Miten oikeat asiat sitten tunnistaa? Mittaamalla. Urheilija pitää harjoituspäiväkirjaa, videoi suorituksiaan, kellottaa, tilastoi ja analysoi. Mittaustuloksista urheilija ja valmentaja löytävät parantamista vaativat asiat ja ohjaavat tekemistä oikeaan suuntaan. Samat periaatteet pätevät myös hitsaustuotannon prosessien kehittämiseen.

Taitoa, kuntoa ja yhteistyötä

Yksi tärkeimmistä tuloksenteon edellytyksistä on energian suuntaaminen oikeisiin asioihin. Näin on myös hitsaavassa teollisuudessa: vain tehokkaalla, laadukkaalla ja oikea-aikaisella tekemisellä voi menestyä.

Joukkuelajeissa erityisen tärkeää on saumaton yhteistyö tiimin jäsenten välillä. Ei auta, että hyökkääjällä on maalipaikka, jos maaliin potkaistava pallo puuttuu. Parhaat joukkueet – ja yritykset – hiovat kuvioita ja taktiikoita enemmän kuin muut, osaavat vaihtaa niitä tilanteiden mukaan ja varmistavat, että syöttö menee perille silloin kun pitää. Prosessi tai taktiikka on optimoitava, jotta hitsaaja voi keskittyä hitsaamiseen tai pelaaja voi onnistua omassa työssään, ja vastaavasti yritys menestyy markkinoilla tai joukkue turnauksessa.

Kempin WeldEye-järjestelmä antaa tähän työkaluja innovatiivisella tavalla, ja on hienoa nähdä, että Movesense-anturi sopii hyvin myös tämän tyyppiseen tekemiseen. Kuten urheilussa, jokaisen menestystä tavoittelevan metallialan yrityksen kannattaa ottaa tuoreimmat harjoitusmenetelmät ja työkalut käyttöön, sillä kovassa kilpailussa tasoitusta ei ole varaa antaa.

Tavoitteet seuraaviin kisoihin

Movesensen avoin kehitysalusta mahdollistaa uusien sovellusten joustavan lisäämisen ja anturien käytön laajasti eri tarkoituksiin. Kuten urheilijat asettavat tavoitteita lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, tarjoaa myös Movesense mielenkiintoisia tulevaisuuden mahdollisuuksia niin hitsauksessa kuin muilla aloilla.

Muutamat yritykset mittaavat anturilla urheilijan liikeratoja, ergonomiaa ja suoritustekniikkaa. Tavoitteena on auttaa urheilijaa välttämään vammoja tai ehkäistä ylirasitusta. Pieni ja kestävä anturi kulkee helposti kantajansa mukana koko päivän. Urheilijalle tämä antaa tärkeää tietoa levon ja rasituksen suhteesta, unen määrästä ja laadusta, ja koko ihmisen hyvinvoinnista. Kemppi on puolestaan keksinyt liittää anturin hitsauslaitteeseen ja mitata kaariaikaa hitsauksesta muodostuvan magneettikentän avulla.

Meille suuntolaisille Kempin tapa hyödyntää Movesensea on ollut ihastuksen ja yllätyksen aihe, ja hieno esimerkki siitä, miten avoimuus ja osaamisen jakaminen yrityksen ulkopuolelle mahdollistavat uusia sovelluksia ja uutta liiketoimintaa. Toivon kirjoituksen herättävän lukijoissa tukun uusia ideoita Movesensen käyttöön ja oman toiminnan uudistamiseen.

Lisätietoja löytyy osoitteesta www.movesense.com.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *