Hitsauksen monimuotoisuus

Hitsauksen monimuotoisuus

This post is also available in: enEnglish

Joonas Innanen, 27, edustaa hitsauksen uutta sukupolvea. Hän on opiskellut perinteisiä hitsausmenetelmiä TIG-hitsauksesta MIG-hitsaukseen, mutta on omaksunut käyttöönsä myös uutta teknologiaa urallaan hitsaajasta ja hitsausopettajasta kehitysinsinööriksi aina nykyiseen rooliinsa Tehometin tuotekehitys- ja suunnittelupäällikkönä. Innasen saavutukset eivät jää pelkästään työhön liittyviksi, sillä hän on myös voittanut pronssia kansainvälisen WorldSkills -kilpailun teräsrakennetyöt-sarjassa vuonna 2013. Sen lisäksi, että Innasen työt pyörivät hitsauksen ympärillä, ei hän saa hitsauksesta tarpeekseen myöskään vapaa-ajallaan. Hän on ollut mukana useissa hitsaukseen liittyvissä projekteissa, joista tuorein on autonrakennusprojekti.

Kaikki on kiinni tasapainosta

Nuoresta iästään huolimatta Innasella on laaja hitsaustausta ja siksi halusimme kuulla hänen ajatuksiaan hitsauksen mahtavuudesta.

”Suurin osa auton rakennuksesta tapahtuu tietokoneella eikä hitsauspajassa”, hän sanoo. Tämä aika pitkälti tiivistää Innasen ajatukset hitsauksen nykytilasta. Hitsit pitävät auton kasassa, mutta paljon on tehty jo ennen hitsaamista. Kappale on suunniteltu ja 3D-mallinnettu yksityiskohtaisesti ja hitsaaja on päässyt näkemään kappaleen etukäteen virtuaalitodellisuudessa. Tämä on loistava esimerkki hitsauksen monimuotoisuudesta ja siitä tasapainosta, mikä tulee löytyä suunnittelun ja itse hitsauksen välillä.

Hitsaus on siistiä

Yksi asia häntä kuitenkin huolestuttaa: nuoret eivät enää ole kiinnostuneet hitsauksesta ammattina. ”Jos minä hyppäisin urapolkuaan miettivän 16-vuotiaan koululaisen kenkiin, kouluilla ja niiden markkinoinnilla olisi valinnassa todella iso rooli”.

Innasen mielestä koulut voisivat tehdä enemmän saadakseen nuoret ymmärtämään, että hitsauksessa ei ole kyse päättömästä metallin räiskimisestä työpajalla, vaan että hitsaus voi olla ja onkin paljon muutakin. ”Kun menee vaikka ohutlevypajalle, näkee hitsaajat TIG-hitsaamassa rosteria raitisilmamaskit päässä”.

Hänen mielenkiinnon kohteensa on erityisesti TIG-hitsaus, eikä pelkästään siksi, että se soveltuu hyvin autonrakennukseen vaan koska se vaatii myös paljon taitoa, tarkkuutta, silmää muotoilulle sekä vakaata kättä. Vaikka TIG-hitsaus vaatii enemmän aikaa ja vaivaa, se on sen arvoista, sillä saumat ovat siistimpiä ja joissain tapauksissa myös parempilaatuisia.

”Jokaiselle hitsausprosessille on paikkansa myös tulevaisuudessa, mutta henkilökohtaisesti minua viehättää TIG-hitsaus, koska sillä aloitin koulussa”.

Tie täydelliseksi hitsaajaksi

Suunnitteleminen ja hitsaaminen ovat tärkeitä vaiheita, mutta paljon riippuu myös hitsaajasta itsestään. Kun nuoret on saatu houkuteltua hitsauksen pariin, Innasella on heille pari rohkaisun sanaa.

”Hitsaaja ei ole koskaan valmis”, toteaa Innanen.

Hänen mielestään hyvällä hitsaajalla tulee olla tietty ammattiylpeyden taso. Pitää olla valmis myöntämään virheensä ja oppimaan niistä. Kaikki kumpuaa puhtaasta mielenkiinnosta ammattia kohtaan ja kädentaidot kehittyvät matkan varrella.

Ja siitä puhtaasta mielenkiinnosta? Joonas Innanen pitää taitoaan yllä tekemällä vapaa-ajalla täysin samaa, mitä töissäkin ja minkä hän näkee hitsauksen suolaksi kokonaisuudessaan – suunnittelee ja mallintaa, miettii kappaleen läpikotaisesti. Ja sitten vasta hitsaa. Miksi? Koska muistakaa: suurin osa auton rakennuksesta tapahtuu tietokoneella eikä hitsauspajassa.

Koska hänellä on suuri halu oppia ja pistää omat taitonsa testiin, Innanen ja hänen ystävänsä Tero Komulainen ottivat projektikseen rakentaa uudestaan vuosimallia -72 olevan Fiat 600:n.

Tutustu tarinaan ”Fiat Vimo” -projektin takana, ja seuraa kaksikon matkaa Facebookissa!

Tero Komulainen ja Joonas Innanen Fiat Vimo -autoprojektinsa kanssa.
Tero Komulainen ja Joonas Innanen ovat rakentaneet ja korjanneet autoja teini-iästä lähtien.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *