Hitsaus kuumissa olosuhteissa Saudi-Arabiassa

Hitsaus kuumissa olosuhteissa Saudi-Arabiassa

This post is also available in: enEnglish

Erilaisia putkilinjoja on Siperian hyytävässä pakkasessa, Keski-Aasian tasangoilla sekä Arabian niemimaan ja Afrikan kuumilla aavikoilla. Putkilinjoja asennetaan ja huolletaan vuosittain tuhansia kilometrejä äärimmäisissä olosuhteissa, jotka eivät ole millään tavoin verrattavissa konepajojen vakaisiin ja tasaisen lämpötilan olosuhteisiin. Putkilinjojen asennus ja korjaus voivat tapahtua alle 20 asteen pakkasessa tai jopa 50 asteen helteessä.

Ulko-olosuhteissa tapahtuvaa hitsausta pyritään suojaamaan esimerkiksi teltoilla ja siirrettävillä hitsauskopeilla, jotka nostetaan hitsattavan kohteen suojaksi. Ne suojaavat hitsaustapahtumaa sateelta ja tuulelta, ja hitsaajat saavat myös suorittaa hitsauksen osittain suojassa sään vaikutuksilta. Teltat eivät kuitenkaan tuo helpotusta paahtavaan kuumuuteen, joka nousee korkeimmillaan +50 °C:seen Saudi-Arabiassa.

Vaikka sää voi haitata työtä, hitsauksessa on noudatettava erittäin tarkkoja laatuvaatimuksia. Hitsaustyö tehdään hitsausohjeiden (WPS) mukaisesti, mitkä on hyväksytty aikaisemmin tehdyllä menetelmäkokeella. Erittäin vaativia hitsauksia suoritetaan ääriolosuhteissa, mikä asettaa vaatimuksia hitsaustapahtuman seuraamiselle sekä hitsauslaitteen toiminnalle.

Maailman suurin öljynjalostamo

Saudi Aramco on maailman suurin öljy- ja energia-alan yhtiö. Se on Saudi-Arabian valtion omistuksessa, ja sen päätoimipiste sijaitsee Dhahranissa maan itärannikon lähellä. Nyt yhtiö rakentaa maailman suurinta öljynjalostamoa Jizaniin.

Putkistojen hitsaus tehdään pääasiassa TIG- ja puikkohitsauksena. Pohjapalot ja ohutseinämäiset putket hitsataan TIG:llä ja kaikki täyttöpalot puikolla. Kemppi on toimittanut projektin aikana hitsauksen suorittaneelle alihankkijalle TIG-hitsaukseen lähes 1000 MinarcTig Evo 200 -laitetta ja lisäksi MasterTig MLS 4000 -laitteita sekä puikkohitsaukseen Master S 400 -laitteita.

Öljynjalostamo Saudi-Arabiassa
Saudi-Arabian Jizanissa sijaitsee maailman suurimman öljynjalostamon rakennustyömaa.

Jizanissa mitataan ympäri vuoden yli +30 °C:een lämpötiloja ja kesäaikaan lämpö voi kohota jopa +50 °C:seen. Kansainvälinen IEC 60974-1 -standardi määrittää, että hitsauskoneiden valmistajien pitää mitata ja ilmoittaa hitsauskoneiden käyttösuhde +40 °C:een lämpötilassa. Sama standardi myös vaatii, että hitsauskoneiden pitää kestää +55 °C:een varastointilämpötilaa. Myös käyttökokemukset Saudi-Arabiassa ovat osoittaneet, että Kempin virtalähteet toimivat moitteettomasti siellä vallitsevissa kuumissa olosuhteissa.

Suuremmalle rasitukselle kuumissa olosuhteissa joutuvat hitsaajat. Hitsaajien työtä voidaan helpottaa ottamalla käyttöön esimerkiksi mekanisoitua MIG/MAG- tai TIG-orbitaalihitsausta. Ongelmana on kuitenkin, että uusia menetelmiä on hidasta ja kallista ottaa käyttöön. Saudi Aramco vaatii, että kaikki hitsausohjeet täyttävät ISO:n, ASME:n ja Saudi Aramcon omat vaatimukset.

85-tuumaisen vesiputkilinjan hitsausta

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa hitsataan putkilinjaa kaupungin vesihuollon tarpeisiin. Myös Riadissa olosuhteet ovat kuumat ja kesäaikaan keskilämpötila on yleisesti +40 °C. Putkilinja rakennetaan teräsputkista, joiden halkaisija on 85 tuumaa ja seinämän vahvuus 15-20 mm (kuva 1). Tällä hetkellä hitsaus tehdään puikkohitsauksena (kuva 2). Hitsaustyötä suorittavalla yrityksellä on kuitenkin halu ottaa käyttöön tuottavampia menetelmiä. Kemppi esitteli heille MAG-orbitaalihitsausta (kuva 3). Laitteistona oli FastMig X 450 -virtalähde varustettuna kahdella WFX 300 P -langansyöttölaitteella sekä A5 MIG Orbital System 1500 -hitsausjärjestelmä (kuva 4). Pohjapalko hitsattiin WiseRoot+ -prosessilla umpilangalla ja täyttöpalot rutiilitäytelangalla kuumakaarella. Vaihtaminen pohjapalon hitsauksesta täyttöpalon hitsaukseen oli nopeaa, koska toisessa langansyöttölaitteessa oli umpilanka ja toisessa rutiilitäytelanka.

Kuva 1. Vesiputkien halkaisijat ovat 85 tuumaa.
Putken päittäisliitoksen hitsausta
Kuva 2. Putken päittäisliitoksen puikkohitsausta
MAG-orbitaalihitsaus
Kuva 3. Putken päittäisliitoksen MAG-orbitaalihitsausta.
Kempin hitsausjärjestelmiä
Kuva 4. Kempin FastMig X ja A5 MIG Orbital System 1500.

Yhteenvetona kuumissa olosuhteissa hitsaaminen ei ole yleensä ongelma hitsauslaitteistolle, jos ne on valmistettu kansainvälisten laatustandardien mukaisesti. IEC 60974-1 -standardi vaatii, että virtalähteen käyttösuhde testataan +40° C:een lämpötilassa ja virtalähteen pitää kestää varastointia +55 °C:een lämpötilassa. Kuumissa olosuhteissa työskentelevä hitsaaja puolestaan joutuu suuremmalle rasitukselle. Mahdollisuuksien mukaan vaihtamalla käsinhitsauksesta mekanisoituun hitsaukseen voidaan helpottaa hitsaajien työtä sekä parantaa laatua ja tuottavuutta. Aina se ei ole kuitenkaan mahdollista johtuen esivalmistustarkkuudesta. Toisaalta projektien aikataulu ja budjetti eivät välttämättä salli uusien menetelmien käyttöönottoa.

Tutustu esiteltyihin Kempin ratkaisuihin:

FastMig X
A5 MIG Orbital System 1500
WiseRoot+

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *