Hitsauspoltinten testaus todentaa laadun ja kestävyyden

Hitsauspoltinten testaus todentaa laadun ja kestävyyden

This post is also available in: enEnglishdeDeutsch

Kempin uusi TIG-hitsauspoltinten Flexlite TX -tuoteperhe tarjoaa huippuluokan ominaisuuksia kaarihitsaukseen. Tuotekehityksen tavoitteena oli tehdä maailman paras TIG-poltin, josta löytyy kompaktit kaulamallit vaativiin hitsauskohteisiin ja huippulaadun takaavat kulutusosat. Käyttäjäkokemukset, testit ja mittaukset todistavat, että tavoitteessa on myös onnistuttu.

Flexlite TX -polttimen muotoilu mukailee hitsaajan käden asentoa ja vähentää merkittävästi kuormituksen tunnetta hitsaajan ranteessa. Innovatiiviselle kädensijalle onkin haettu patenttia. Käsinhitsauksen ergonomia on otettu huomioon myös materiaaleissa: poltinten kahvat on tehty silikonikumista, joten niistä saa huomattavasti tukevamman otteen nahkakäsineellä kuin muovisista kahvoista.

Standardin mukaiset mittaukset ja lämpenemiskoe

TIG-polttimien maksimaalinen kestävyys ja hitsaajan turvallisuus on varmistettu IEC-60974-7-standardin mukaisilla vastus- ja lujuusmittauksilla. Standardi määrittää myös raja-arvot polttimen lämpenemiselle: kädensijassa lämpö saa olla maksimissaan 30 kelvinastetta korkeampi kuin ympäristön lämpötila ja kaapelipaketissa maksimissaan 40 kelviniä korkeampi.

Lämpenemiskokeessa määritellään poltinkohtaiset kuormitettavuudet, eli se, minkälaisia virtoja polttimella voi hitsata. Lämpenemiskokeessa hitsataan vesijäähdytettyä kuparilohkoa ja polttimen kuumenemista mitataan eri kohtiin asetetuilla antureilla. Antureiden optimaalisimmat kohdat selvitetään lämpökameran avulla, jolloin varmistetaan, että yhtään kuumenevaa kohtaa ei jää huomaamatta. Kuumimman kohdan lämpötila raportoidaan. Standardin mukaisesti suoritettu lämpenemiskoe on tae siitä, että polttimen tehokkuus on todellisuudessa se, mitä siitä on luvattu. Lämpenemiskokeen mittaus kestää vähintään puoli tuntia tai siihen saakka, kunnes lämpötilan nousu on tasaantunut enintään kahteen kelviniin per tunti.

Materiaalien ja kulutusosien testaus

Kempillä tehdään standarditestien lisäksi paljon lisätestausta huippuluokan laadun varmistamiseksi. Flexlite TX -hitsauspolttimiinkin kokeiltiin useita eri materiaaleista tehtyjä kaapeleita eri valmistajilta ennen lopullista valintaa. Kaapelimateriaalit on valittu painottaen kestävyyden ja notkeuden optimaalisinta tasapainoa sekä kaasuletkun tapauksessa suojakaasun puhtautta.

Polttimen hitsauslaadun kannalta merkittävässä roolissa olevia kulutusosia, kuten esimerkiksi linssivarusteita, testataan kaasusuojatesteillä, joissa kaasuvirtausta tutkitaan schlieren-kuvantamisella hitsauslaboratoriossa. Lisätietoa kuvantamistekniikasta löytyy mm. Kempin hitsausinsinöörin diplomityöstä, jossa käsitellään schlieren-kuvauksen hyödyntämistä MAG-hitsauspolttimien rakenteen kehittämisessä.

Kempin kaasulinsseissä on useita kerroksia kaasua hajottavaa verkkoa, mikä parantaa laminaarista virtausta ja tekee hitsauslaitteen toiminnasta äärimmäisen tehokasta. Alla olevasta videosta käy ilmi huima ero kaasun virtauksen tasaisuudessa Kempin linssivarusteen ja verrokkituotteen välillä.

Maksimaalinen kestävyys varmistetaan rankassa robottitaivutustestissä

Robottitaivutustesti on isoin testi, joka kohdistuu koko polttimeen. Testausmenetelmä on kehitetty Kempillä ja sen avulla varmistetaan polttimen kestävyys sen kaikilta osin: kaapelimateriaalit, kupariköysi ja vesijäähdytteisessä polttimessa veden kierto. Robotille on ohjelmoitu liikeradat, jotka sisältävät kaikki mahdolliset hitsausasennot. Robotti taivuttelee noin 40 sekunnin sykleissä poltinta, johon on kiinnitetty yhden kilon lisäpaino. Testi on yksi rankimmista testeistä TIG-polttimelle, ja siten se varmistaakin polttimen maksimaalisen kestävyyden.

Tutustu Flexlite TX -TIG-hitsauspolttimiin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *