MicroTack mullistaa ohutlevyjen silloitushitsauksen

MicroTack mullistaa ohutlevyjen silloitushitsauksen

This post is also available in: enEnglishplpolski

Silloittaminen eli heftaus on yksi tärkeimmistä työvaiheista ennen hitsausta. Silloituksessa rakenteelliset kappaleet liitetään toisiinsa lyhyillä siltahitseillä, joilla valmistellaan varsinaista hitsausta. Siltahitsit pitävät kappaleet oikeassa asennossa toisiinsa nähden niin kauan kunnes hitsaus on saatu valmiiksi.

Silloitushitsauksen laatu vaikuttaa suoraan hitsauksen laatuun. Varsinkin ohuita materiaaleja hitsatessa siltahitsit palavat helposti läpi tai jäävät koholle. Huono silloitus näkyy lopputuotteessa laatuvirheenä. Liian suuri lämmöntuonti silloitusvaiheessa puolestaan saattaa aiheuttaa muodonmuutoksia ja jättää ilmarakoja kappaleiden väliin.

Pieni lämmöntuonti avainasemassa

Kemppi on vastannut näihin haasteisiin kehittämällä MicroTack -toiminnon silloitushitsaukseen. MicroTack soveltuu hiiliteräksestä ja ruostumattomasta teräksestä koostuville ohutlevykappaleille, joiden ainepaksuus on enintään 4 mm. Toiminto on saatavilla Kempin MasterTig MLS ACDC -malleissa, sekä uuden sukupolven MasterTig -virtalähteissä.

MicroTack-silloitus muistuttaa pistehitsausta siinä, että se antaa yhtäkkisen korkean virtapulssin, joka sulattaa materiaalit kiinni toisiinsa. Pulssiaika on tyypillisesti vain muutama tusina millisekuntia, mikä mahdollistaa pienen ja hallitun lämmöntuonnin. Lopputuloksena läpipalamisen riski on alhaisempi kuin perinteisessä TIG-silloituksessa, jossa tunkeuman hallinta on vaikeampaa. Lisäksi siltahitsit pysyvät pieninä ja samankokoisina eivätkä ne aiheuta muodonmuutoksia hitsattuihin materiaaleihin.

MicroTack-siltahitsin vertailu tavalliseen
MicroTack on erinomainen menetelmä myös eripaksuisten materiaalien silloittamiseen matalan lämmöntuonnin ja valokaaren suuren energiatiheyden ansiosta. Oikeanpuoleisesta kuvasta voit vertailla MicroTack-menetelmällä tehtyjä siltahitsejä (A) perinteiseen TIG-silloitukseen (B). © Kemppi Oy

Silloitus tai varsinainen hitsaus vaatii aina huolellisempaa valmistelua ja hitsaustyötä, kun käytetään pientä lämmöntuontia. Sama pätee MicroTack -menetelmään, sillä siinä ei käytetä lisäainetta ja kappaleiden välisen raon toleranssi on pieni. Kuitenkin silloin, kun valmistelut on tehty ja silloitusparametrit valittu, korkealaatuisia siltahitsejä voidaan saavuttaa vain yhdellä hitsauspolttimen kytkimen painalluksella. Toiminnon yksinkertaisuus näkyy merkittävästi nopeampana silloituksena, ja juuri nopeuden ansiosta siltahitsin pinnalla ei käytännössä ole aikaa hapettua.

Tehokas silloitus säästää aikaa

MicroTack -toiminnon hyödyt konkretisoituivat Turun Teräskalusteelle, kun yritys testasi toimintoa liittämisen vaihtoehtona MasterTig MLS 2300ACDC -hitsauslaitteella. Turun Teräskaluste on valmistanut alihankintana kiinto- ja irtokalusteita useisiin risteilyaluksiin, joihin lukeutuvat Karibialla seilaavat luksusristeilijät Oasis of the Seas ja Allure of the Seas. Tuotantoympäristössä hitseillä on oma funktionsa, mutta Turun Teräskalusteen on onnistuttava häivyttämään hitsaussaumat mekaanisesti näkymättömiin – jopa sellaisissa materiaaleissa kuin Super Mirror, joka on äärimmäisen kiiltävällä pinnalla varustettua ruostumatonta teräslevyä.

MicroTack -menetelmän käyttöönotto Turun Teräskalusteen mittavassa rakennusprojektissa paransi hitsauksen laatua ja vähensi huomattavasti hitsauksen jälkitöiden tarvetta, erityisesti mekaanisessa ja kemiallisessa pintakäsittelyssä. Kappaleiden liittämisen uusi tapa täytyi ottaa huomioon tuotannon suunnittelussa, mutta ajansäästöt olivat siitäkin huolimatta suuria.

”Projektiin kului aikaa noin 300 tuntia. Ilman MicroTack -toimintoa työhön olisi käytetty jopa 500 tuntia enemmän. Teemme kaikki valmistuskuvat itse, joten voimme huomioida silloituksen jo niissä”, Aleksi Kiviniemi, Turun Teräskalusteen varatoimitusjohtaja kertoo.

Lasisilta ja lasikaiteet
TuTeKan tuotteita löytyy eri risteilijöiltä jopa viideltä vuosikymmeneltä.  © Turun Teräskaluste

Asiakastarina julkaistu alun perin ProNews 1/2014 -numerossa

MasterTig on ennestään tuttu nimi Kempin tuotevalikoimassa, mutta nyt tämä tuotesarja on syntynyt uudelleen. Tuotteita ei ole vain päivitetty uuteen versioon, vaan on luotu täysin uusi tuotesarja ammattihitsaajille, jotka tarvitsevat työssään AC- ja DC TIG- hitsausta sekä puikkohitsausta.

Tutustu uudistuneeseen MasterTig -tuoteperheeseen!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *