Rolex kuntoon hitsaamalla

Rolex kuntoon hitsaamalla

This post is also available in: enEnglish

Norjalainen Rolex-kellon omistaja säästi melkoisen tukun rahaa, kun hänen arvokkaan ajannäyttäjänsä rikkoutunut ranneke korjattiin hitsaamalla. Kellonomistaja tarjosi kellonsa ranneketta kunnostettavaksi useille oslolaisille kellosepille. Sitä yritettiinkin paikata esimerkiksi liimaamalla, mutta hankkeet epäonnistuivat. Eräs ammattilainen ehdotti rannekkeen hitsaamista, mutta ei itse uskaltanut tarttua työhön pelätessään kuumuuden vaurioittavan ranneketta entisestään.

Arvokelloon tarjottiin uutta ranneketta 1 500 eurolla. Sitä edullisempi vaihtoehto oli etsiä ammattilainen, jolla olisi käytössään myös riittävän korkeatasoiset hitsauslaitteet. Kellonomistaja lähetti sähköpostia Svinndal Gjerde & Sveiseverksted -yrityksen Øivind Myhrelle, joka kiinnostui epätavallisesta haasteesta. Hän pyysi kuvia kellon rannekkeesta ja ryhtyi etsimään käytännön vaihtoehtoja sen korjaamiseen.

Asiaan perehdyttyään Myhre totesi Kempin Mastertig MLS ACDC -hitsauskoneen ja sen MicroTack -toiminnon yhdessä ACS-ohjauspaneelin kanssa tarjoavan mahdollisuuden Rolexin rannekkeen kunnostukseen.

Täydellinen liitos

Ranneke ja lukko purettiin osiin, jotka puhdistettiin vanhoista liimoista ja liasta. Työtä myös harjoiteltiin etukäteen koehitsaamalla halkaisijaltaan yhden millimetrin paksuista ruostumatonta lankaa.

”Ensimmäisen kerran käytimme aurinkolaseja ja suurennuslasilla varustettua lamppua hitsaukseen”, Øivind Myhre kertoo. Muutaman pistehitsin jälkeen todettiin, että rannekkeen ja lukon materiaalit käyttäytyvät hieman eri tavalla kuin yleensä silloitushitsauksessa. ”Kasvattamalla hitsausvirtaa 135 ampeeriin ja säätämällä etäisyyden hitsattavaan kappaleeseen 0,5 millimetriin päästiin haluttuun tulokseen. Kappaleet liittyivät toisiinsa täydellisesti.”

”Sen jälkeen hitsausta jatkettiin hieman alemmalla, 110 ampeerin virralla. 6-7 pistehitsiä päätyyn ja 2-3 sivuun varmistivat tulevaisuudessakin kestävän lopputuloksen. Rannekkeessa ei havaittu lämmön aiheuttamia vaurioita, ainoastaan vähäisiä värimuutoksia ja sormin poispyyhittäviä mustumia.”

Myhre pitää tulosta hämmästyttävänä ja näkee rajattomasti mahdollisuuksia vastaaviin erikoistöihin Kempin laitekokoonpanolla. Luonnollista lienee, että Rolexin omistaja ylistää Svinndal Gjerde & Sveiseverksted -yrityksestä löytämäänsä ammattitaitoa ja joustavuutta.

Julkaistu Kempin ProNews -lehdessä vuonna 2011

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *