Kemppi kouluttaa uuden sukupolven hitsaajia

Kemppi kouluttaa uuden sukupolven hitsaajia

This post is also available in: enEnglish

Toukokuussa 2019 70-vuotista taivaltaan hitsausalalla juhlistava Kemppi on kautta historiansa tullut tunnetuksi aktiivisuudestaan kaarihitsauksen tutkimuksessa ja kehityksessä sekä oppilaitosyhteistyössä. Tällä hetkellä Kemppi tekee eri puolilla maailmaa yhteistyötä koulujen ja yliopistojen kanssa uusien ammattilaisten kouluttamiseksi digitalisaation ja automaation myötä jatkuvasti kehittyvälle hitsausalalle. Nämä kumppanuudet tarjoavat monia koulutus-, työllistymis- ja tutkimusmahdollisuuksia ja auttavat päivittämään mielikuvia modernista hitsauksesta ja sen mahdollisuuksista.

Tutkimus takaa alan kehityksen

Lahdessa vuonna 1949 perustettu Kemppi on alusta alkaen kehittänyt ja edistänyt hitsausalaa yhdessä paikallisten oppilaitosten kanssa. Monitasoisen yhteistyön kirjo ulottuu peruskoulun kummiluokista alkaen ammatillisen koulutuksen oppilas- ja opettajavaihtoon ja korkeakoulujen kanssa tehtävään tutkimukseen saakka.

Hiljattain Lahteen kampuksen perustanut LUT-yliopisto on yksi maailman johtavia korkeakouluja hitsaustekniikan tutkimuksessa ja opetuksessa. Kempin ja LUT:n jo vuosikymmeniä jatkunut yhteistyö tuo synergiaetuja kaarihitsauksen tutkimukseen ja tuotekehitykseen ja takaa alan ammattilaisten saatavuuden työmarkkinoilla.

“LUT on Kempille luonteva kumppani. Olemme työllistäneet kymmeniä yliopistosta valmistuneita ja meidän väkeämme käy usein luennoimassa Lappeenrannassa. Yhteistyömme on kestävää ja vakiintunutta,” sanoo Kempin hallituksen puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama. Hän toimii tällä hetkellä myös LUT:n hallituksen varapuheenjohtajana.

Viime vuonna Kemppi osallistui LUT:n uuden J. Hyneman Center -protopajan perustamiseen toimittamalla sinne nykyaikaisia suojavarusteita ja hitsauslaitteita, joiden avulla Skinnarilan kampuksen opiskelijat voivat testata ja kehittää uusia ideoitaan ja innovaatioitaan käytännössä. Keskus on nimetty Mythbusters-televisiosarjasta tutun yhdysvaltaisen erikoistehosteasiantuntija ja LUT:n kunniatohtori Jamie Hynemanin mukaan.

Parhaillaan on käynnissä myös Kempin ja Suomen Hitsausteknillisen Yhdistyksen (SHY) yhteinen Roadshow 2019 -kiertue, joka vierailee useissa kaupungeissa ympäri Suomen esittelemässä nuorille modernin hitsauksen tarjoamia mahdollisuuksia. Myös alan imagon parantamiseen tähtäävän kiertueen merkeissä Kemppi ja SHY viettävät yhteisiä 70-vuotisjuhlia.

Kasvun esteitä purkamassa

Päteviä ja taitavia hitsaajia kaivataan ympäri maailman. Intia on maailman nopeimmin kasvavia talouksia, mutta maassa arvioidaan lähivuosina olevan pulaa jopa viidestä miljoonasta hitsausalan ammattilaisesta. Alan kasvua luovat infrastruktuurihankkeet ja valmistava teollisuus, jonka osuutta bruttokansantuotteesta maan hallitus haluaa lisätä Make in India -aloitteellaan.

Vuonna 2011 perustettu Kempin Intian tytäryhtiö on solminut läheiset suhteet lähes 20 paikalliseen oppilaitokseen ja osaltaan auttanut kouluttamaan kaivattuja intialaisia tekijöitä.

”Aloittaessamme huomasimme, että hitsaajia kouluttavilla oppilaitoksilla ei ollut ajanmukaisia laitteita. Ensiksi oli koulutettava yliopistojen ja koulujen opettajat. Kutsuimme heidät demokeskukseemme ja esittelimme heille nykyaikaiset hitsausteknologiat,” kertoo Kemppi Intian toimitusjohtaja Rashmi Ranjan Mohapatra.

Kemppi on toimittanut oppilaitoksille nykyaikaisia laitteita ja työkaluja ja myös tuonut omia asiakkaitaan kouluihin. Tämän avulla opetusta on saatu vastaamaan paremmin alan vaatimuksia.

“Näistä kouluista valmistuneet opiskelijat ovat nyt valmiita aloittamaan hitsaustyöt saman tien, kun ennen heidän oli aluksi käytävä läpi puolen vuoden työssäoppimisjakso,” Mohapatra sanoo tyytyväisenä.

WorldSkills-kisoista kipinä opetuksen kehittämiseen

WorldSkills on 75 eri maassa toimiva kansainvälinen voittoa tavoittelematon liike, joka järjestää nuorille osaajille ammattitaitokilpailuja eri lajeissa kuten hitsauksessa. Kansallisten kilpailujen voittajat pääsevät mittelemään taitojaan kahden vuoden välein pidettävissä maailmanmestaruuskisoissa.

Yhteistyötä on tehty myös muun muassa Suomessa, Norjassa ja Venäjällä, joiden kansallisiin kilpailuihin Kemppi on toimittanut hitsauslaitteita ja suojavarusteita. Kemppi on lisäksi vuonna 2021 Itävallassa ja 2022 Venäjällä järjestettävien EuroSkills -ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailuiden pääsponsori.

Venäjällä WorldSkills-liike on muokannut hitsauksen opetusta vahvasti myönteiseen suuntaan.

”Viime vuosina vaatimukset hitsauslaitteiden ja -taitojen suhteen ovat muuttuneet dramaattisesti. Venäjällä WorldSkills-liike on monella tapaa kannustanut oppilaitoksia modernisoimaan hitsauksen opetuksessa käytettyjä työkaluja ja laitteita. Tarkoituksena on ottaa käyttöön maailman parhaat opit ja tavat hitsata. Haluamme edistää hitsausalan kehitystä ja luoda nuorille mahdollisuuksia kehittää taitojaan edistyksellisten hitsauslaitteiden ja digitaalisten teknologioiden parissa,” sanoo Kempin Venäjän tytäryhtiön toimitusjohtaja Evgeniya Dmitrieva.

Tämän kaltaisilla hankkeilla voidaan houkutella ja ohjata hitsausalalle lahjakkaita nuoria osaajia ja siten mahdollistaa alan kasvu ja kehitys myös tulevaisuudessa. Tähän yhteiseen tavoitteeseen päästään yritysten, oppilaitosten ja sidosryhmien aktiivisella yhteistyöllä.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *