Hyvän käyttäjäkokemuksen resepti

Hyvän käyttäjäkokemuksen resepti

This post is also available in: enEnglish

Mistä tekijöistä koostuu hyvä käyttäjäkokemus? Kempin tuotekehityksessä on kehitetty hyvän käyttäjäkokemuksen reseptiä jo yli 70 vuoden ajan. Jussi Kapanen, Kempin User Experience Manager, paljastaa tässä sen ainesosat.

Mikä on käyttäjäkokemus?

Käyttäjäkokemus on aivojen tuottama tila ja siksi jokaiselle erilainen. Kaikki elämäsi muistot ja opit vaikuttavat siihen, mitä tunnet käyttäessäsi uutta tuotetta.

Kokemukseen vaikuttavat käyttäjän tarpeet ja odotukset. Tietyn valmistajan kameroihin tottunut valokuvaaja voi pitää kilpailijan huippumallia kömpelösti suunniteltuna. Odotukset vaikuttavat joskus käänteisesti: mitä vähemmän odotat uudelta tuotteelta, sitä myönteisemmin voit yllättyä. Siksi on tärkeää, että markkinointiviestintä kuvaa tuotteen juuri sellaisena kuin se on, ilman ylisanoja.

Käyttäjäkokemus tarkoittaa eri asiaa kuin käytettävyys:

  • Käytettävyys on käyttäjän ja tuotteen välisen vuorovaikutuksen ominaisuus. Käytettävyys on mitattavissa objektiivisesti: esimerkiksi työn nopeus ja virheettömyys.
  • Käyttäjäkokemus on aina subjektiivinen elämys. Sen saa parhaiten selville kysymällä käyttäjiltä, miltä tuote tuntuu.

Mistä aineksista luodaan hyvä käyttäjäkokemus?

Yli 2 000 vuotta sitten roomalaisen arkkitehtuurin kriitikko Vitruvius määritteli kirjassaan De Architectura hyvän rakennuksen ominaisuudet; firmitas, utilitas ja venustas – kestävä, käyttötarkoitukseensa sopiva ja kaunis. 20 vuotta sitten tutkija Matthews analysoi, mikä tekee tietokoneen käyttöliittymästä hyvän: “Human-computer interfaces should be robust, useful and pleasurable.”

Hyvän käyttäjäkokemuksen ominaisuudet ovat ajattomia ja toimialasta riippumattomia. Hyvään käyttäjäkokemukseen tarvitaan:

  • Oikeat ominaisuudet
  • Helppokäyttöisyys
  • Tehokkuus tavoitteen saavuttamiseen
  • Luotettavuus
  • Käytön miellyttävyys

Käyttäjän haluamat ominaisuudet voivat olla erilaisia kuin käyttäjän tarvitsemat ominaisuudet. Ostotilanteessa enemmän ominaisuuksia kuulostaa paremmalta. Käytössä jokainen ylimääräinen ominaisuus voi heikentää tuotteen helppokäyttöisyyttä. Hyvä tuotesuunnittelu on karsimista. Jussin lempisitaatteja on: ”Design is perfect when there is nothing more to take away.”

Helppokäyttöisyys tarkoittaa, että käyttäjä ymmärtää ensisilmäyksellä, miten tuotetta käytetään. Uudetkin ominaisuudet täytyy tarjoilla niin, että ne tuntuvat vanhoilta tutuilta.

Käyttäjäkokemus syntyy tiimityönä

Käyttäjäkokemuksessa yhdistyy kaikki, mitä käyttäjä kokee: tuotteen fyysiset ominaisuudet, napit, säätimet ja näytöt, hitsauksen laatu, käyttäjän lukemat ohjeet. Uuden tuotteen kehittää monialainen tiimi: hitsaajia, hitsausinsinöörejä, vuorovaikutuksen suunnittelijoita, graafikoita, teollisia muotoilijoita, kirjoittajia, ohjelmistosuunnittelijoita, mekaniikkasuunnittelijoita, piirikorttisuunnittelijoita ja monia muita ammattilaisia. Päätöksiä ohjaavat käyttäjien ja asiakkaiden tarpeet.

Kun tuote on suunniteltu hyvin, käyttäjän tarvitsee miettiä vain omaa tavoitettaan: hänen ei tarvitse miettiä vuorovaikutusta tuotteen kanssa. Ymmärtämistä helpottaa yhteinen kieli. Kempin laitteet lokalisoidaan 15 eri kielellä. Kempin käyttöliittymissä on myös selkeä ikonikieli, jonka kielioppi ja sanasto pysyvät samoina vuosikymmenestä toiseen.

Käyttöliittymäsuunnittelun tärkein arvo on johdonmukaisuus. Kun olet käyttänyt yhtä Kempin laitetta, osaat käyttää muitakin. Esimerkiksi kaikki valinnat ja säädöt tehdään Kempin digitaalisissa käyttöliittymissä aina samalla tavalla: pyöritä nuppia ja paina.

Tuttuus on tärkeää myös niissä detaljeissa, joita käyttäjä ei ajattele. Kempin digitaalisten käyttöliittymien värit, typografia ja layoutit noudattavat aina samoja sääntöjä. Esimerkiksi sinisävyiset värit liittyvät käyttöliittymässä navigointiin. Oranssia väriä näkyy vain säätötilassa, ja vain säädettävä asia on oranssi. Käyttäjän ei tarvitse olla näistä säännöistä tietoinen – kokonaisuus tuntuu yksinkertaisesti luonnolliselta.

Ammattilaisten työkaluissa ei riitä, että kaikki ominaisuudet löytyvät helposti. Niiden pitää olla tarjolla myös nopeasti. Usein nämä kaksi tavoitetta tukevat toinen toisiaan. Joskus täytyy tarjota helposti opittavan ratkaisun lisäksi tehokäyttäjille toinen, vielä nopeampi käyttötapa.

Testikäyttäjät tärkeässä roolissa

Käyttäjän ja laitteen välinen yhteistyö perustuu luottamukseen. Tuotteen on oltava teknisesti luotettava: se ei saa vikaantua. Lisäksi käyttäjän on luotettava siihen, että laite ymmärtää asetukset samalla tavalla kuin käyttäjä tarkoittaa.

Tekninen luotettavuus varmistetaan rankoilla testeillä: äärimmäistä kylmyyttä ja kuumuutta, rankkoja pudotuksia ja iskuja, vesisuihkuja ja sähköpiikkejä. Vuorovaikutuksen luotettavuus varmistetaan pitkillä käyttötesteillä. Jokainen lanseerattava tuote on ollut pilottiasiakkaiden tuotantokäytössä useiden kuukausien ajan. Testikäyttäjien palautteen perusteella jokainen uusi hitsauslaite muotoutuu sellaiseksi, että sillä on nautinto tehdä oikeita töitä.

Hyvän hitsauslaitteen suunnittelu vaatii sekä tekniikan että ihmisen ymmärrystä. Hyvä työkalu on ihmisen käden ja mielen saumaton jatke.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *