Ota nämä seikat huomioon, kun ostat hitsauskoneen

Ota nämä seikat huomioon, kun ostat hitsauskoneen

This post is also available in: enEnglish

Kun hitsauskone on tullut elinkaarensa päähän, tai yrityksen toiminta laajenee, on aika etsiä hitsaajalle uusi paras kaveri. Valikoimaa on markkinoilla runsaasti, ja monesti eri merkkien ja mallien vertailu on haastavaa. Millaisiin asioihin kannattaisi kiinnittää huomiota hitsauskonetta hankittaessa?

Hyvä hitsauskone on pitkäikäinen hankinta ja usein myös huomattava investointi. Koneiden ominaisuuksien ja omien käyttötarpeiden vertailuun on hyvä käyttää aikaa – parhaimmillaan yrityksesi tuottavuus ja hitsaajien työtyytyväisyys nousevat oikeilla työvälineillä uudelle tasolle.

Tässä on listattuna perusasiat, joiden edestä jokainen hitsauskonehankintaa harkitseva itsensä löytää.

Mitä hitsataan?

Aivan ensimmäiseksi on paikallaan käydä läpi mihin tarkoitukseen hitsauskonetta käytetään ja miksi uusi kone hankitaan. Hitsausprosessi (puikkohitsaus, TIG, MIG/MAG) ratkaisee jo hyvin pitkälle tulevan työjuhdan luonteen ja usein myös rajaa joitakin malleja pois. Uutta konetta hankittaessa on hyvä hetki tarkistaa, voitaisiinko nykyisiä hitsausprosesseja korvata toisella, tai tehostaa niitä ottamalla käyttöön erikoisprosesseja.

Hitsattavat materiaalit ovat keskeisessä asemassa hitsauskoneen ominaisuuksia pohdittaessa. MIG/MAG-hitsauksessa on hyvä huomioida hitsattavan levyn paksuus sekä hitsien pituus. Virtalähteiden tehokkuus ja käyttöaikasuhde ovat sitä korkeammat mitä paksumpia levyn vahvuuksia ja pidempiä hitsejä hitsataan. MIG-hitsauksessa, mikäli pääsääntöisesti hitsattava materiaali on alumiini, on pulssihitsauskone ainoa oikea vaihtoehto. TIG-hitsaus sen sijaan vaatii aina AC/DC-hitsauskoneen. Nämä kriteerit puolestaan vaikuttavat uuden koneen hintaan sekä saatavilla oleviin malleihin.

On myös syytä miettiä, vastaako käyttötarvetta paremmin tiettyyn prosessiin erikoistunut kone, vai voisiko yksi moniprosessikone ajaa saman asian? Tähän vaikuttaa erityisesti hitsauksen rooli ja kriittisyys toiminnassa.

Onko hitsaus aputyötä vai kriittisessä roolissa?

Hitsauksen rooli yrityksessä ja erilaiset käyttökohteet määrittelevät uuden hitsauskoneen ominaisuuksia. Kun hitsaus on toissijainen aputyö, edullinenkin hitsauskone saattaa täyttää tarpeen. Halvalla harvoin kuitenkaan saa hyvää – mitä laadukkaampi hitsauskone on, sitä paremmat ovat sen kaariominaisuudet. Laadukas ja roiskeeton valokaari takaa, että jälkityöstöön ei tarvitse varata juurikaan aikaa. Hitsauskoneen toimivuus ja luotettavuus ovat luonnollisesti aina tärkeitä ominaisuuksia – tällöin aikaa ja rahaa ei kulu ylimääräisiin korjauksiin ja varaosien tilailuun.

Tapahtuuko hitsaus vain tehdassalin lattialla, tai vaikkapa pienessä suljetussa tilassa? Koneen koko, liikuteltavuus ja sijainti näyttelevät merkittävää roolia, kun hitsaustarpeet ovat poikkeavat. Erilaiset lisävarusteet (ripustimet, pitkät välikaapelit jne.) helpottavat hitsaajan päivittäistä työtä. Joissakin työtehtävissä niiden saatavuus on niinkin kriittinen, että se vaikuttaa ostopäätökseen. Sopiva lisävarustevalikoima on hyvä käydä läpi myyjän kanssa jo ennen ostopäätöksen tekemistä, ja hankkia tarvittavat lisävarusteet samanaikaisesti itse hitsauskoneen kanssa.

Onko hitsauslaite omassa vai yhteisessä käytössä?

Hitsauskone on tuotantoväline yritykselle mutta kumppani hitsaajalle. Loppukäyttäjän mielipide onkin usein se ratkaiseva tekijä, joka kallistaa ostovaa’an tiettyyn suuntaan. Kun hitsauskone palvelee vain yhtä käyttäjää, ratkaisee tyytyväisen käyttäjän merkkiuskollisuus. Kun taas käyttäjiä on useita, koneen helppokäyttöisyys, kielivalikot ja nopeasti omaksuttava käyttöliittymä nousevat arvoon arvaamattomaan.

Erityisesti teolliseen käyttöön hitsauskoneet ostetaan demojen ja käyttökokeilun perusteella. Kun hitsaajat saavat esittelyn jälkeen rauhassa tutustua koneen ominaisuuksiin ja ottaa sen omakseen, on helpompi perustella valinta. Kannattaakin aina varmistua siitä, että myyjä perehdyttää koneen ominaisuuksiin riittävästi, ja että kokeiluaika on sinun yrityksesi tarpeisiin riittävä. Kuuntele myös verkostoasi – saman toimialan yrityksillä voi olla jo kokemusta sinua kiinnostavasta mallista.

Mistä saan tarvittaessa huoltoa tai varaosia?

Onpa uusi hitsauskoneesi kuinka laadukas tahansa, tulee hetki, jolloin se vaatii huoltoa tai varaosia. On hyvä jo ennen koneen hankkimista varmistaa, mistä löytyy lähin huoltopiste ja mikä sen vasteaika on. Samoin on hyvä varmistua siitä, että kulutus- ja varaosia on saatavilla. Kun kulutusosat ovat laadukkaita, on niiden elinkaari ja vaihtoväli pidempi, ja säästöä syntyy pitkällä aikavälillä huomattavastikin. Alkuperäiset valmistajan kulutusosat ovat usein kustannustehokkain ja turvallisin valinta.

Kaupat tehdään usein ihmiseltä ihmiselle. Asiantunteva myyjä, joka etsii ratkaisuja sinun hitsauksesi ydinkysymyksiin, herättää enemmän luottamusta kuin kasvoton verkkokauppa. Ammattimainen jälleenmyyjä tai valmistaja vastaa kysymyksiisi ilman viiveitä vielä sittenkin, kun lasku on maksettu. Kun lupaukset pidetään ja tuote vastaa kehuttua, tuntuu luontevalta kääntyä saman myyjän puoleen myös muissa tulevaisuuden hitsaustarpeissa.

Markkinasta ja tarpeesta riippuen voi olla etukäteen hyvä varmistua, että uuden hitsauskoneesi dokumentaatio on kunnossa, ja että se vastaa standardeja ja toimialan vaatimuksia. Tässäkin tapauksessa tunnettu ja pitkään markkinoilla toiminut valmistaja on hyvä ja turvallinen valinta.

Tuotteen takuuehdot on myös hyvä tarkistaa ennen kaupantekoa.

Onko hinnalla merkitystä?

Hitsauskoneen, kuten minkä tahansa muunkaan tuotteen, hinta ei ole mitattavissa vain rahassa. Lopulta tuotteen hinnassa näkyvät luotettavuus, laatu, sen elinkaari ja käyttöikä, sekä myös saatavilla olevat varaosat ja huollettavuus. Rahalla ei osteta vain hitsauskonetta vaan myös luotettavaa tuotantovälinettä.

Hinnassa on usein kipukynnys, jonka yli ei kannata mennä, mutta on myös hyvä muistaa, että halvalla harvoin saa hyvää laatua. Laadukas ja pitkäikäinen hitsauskone maksaa kyllä itsensä takaisin elinkaarensa aikana.

Onpa hitsaustarpeesi tai tilanteesi mikä tahansa, me Kempillä työskentelemme sinua varten. Meidän tehtävänämme on luoda täydellinen match hitsauskoneen, sen käyttäjän ja työtehtävän välille.

Missä voisimme auttaa sinua tänään?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *