5 tapaa saavuttaa kustannussäästöjä kulutusosissa

5 tapaa saavuttaa kustannussäästöjä kulutusosissa

This post is also available in: enEnglishdeDeutsch

Raha ratkaisee. Lähes kaikkien yritysten päätöksenteossa kulut ja kustannukset ovat kriittinen osatekijä, ja kuningas on se, joka saavuttaa korkeimman laadun edullisimmin kokonaiskustannuksin. Hitsauksen maailmassa merkittävää ei ole vain hitsauslaitteiston ostohinta, vaan myös tiheään vaihdettavien kulutusosien hinta. Etkö sinäkin haluaisi saavuttaa merkittäviä säästöjä hitsauksen kulutusosissa?

MIG/MAG-hitsauksessa hitsauspistooleissa on käytössä useita erilaisia kulutusosia kuten suuttimia ja langanjohtimia. Näiden pienten osien kappalehinta ei ehkä ole kovin merkittävä, mutta jos yritys Oy Firma Ab työllistää vaikkapa viisikymmentä hitsaajaa, joista jokainen vaihtaa virtasuuttimen kahdesti viikossa vuoden ajan, tarkoittaa tämä jo yli 5 000 virtasuutinta vuositasolla. Halpoja jäljitelmiä markkinoilta kyllä löytyy, mutta todellinen säästö piilee kulutusosien käyttöiässä ja kestävyydessä. Hyvälaatuiset kulutusosat kestävät pidempään, ja kun kulutusosia vaihdetaan harvemmin, on myös hitsaajan tehollinen työaika pidempi eikä aikaa kulu uusien osien etsimiseen ja vaihtamiseen.

Tässä viisi helppoa konstia, joilla pidennät kulutusosiesi käyttöikää ja samalla säästät kokonaiskustannuksissa.

1. Käytä oikein, hoida hyvin

Ammattihitsaaja osaa vaikka silmät ummessa vaihtaa kaasusuuttimen. Työn kiireessä asianmukainen ylläpito saattaa kuitenkin unohtua tai sen tarpeellisuuteen ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Oikein asennettu ja puhdistettu hitsauspistooli on kuitenkin kulutusosiltaan huomattavasti pitkäikäisempi. Pistoolin käyttöohje antaa parhaat pikavinkit oikeaoppiseen asennukseen ja puhdistukseen. Pistoolin hitsauspään puhdistaminen onnistuu helposti poistamalla roiskeet esimerkiksi pihdeillä. Roiskeenestoainetta käyttämällä suurimmat roiskeet voidaan myös välttää.

Aina lankakelaa vaihdettaessa on hyvä puhdistaa langanjohdin paineilmalla puhaltamalla; näin vältät tukkeumat ja niiden avaamiseen hukkaantuvan ajan. Nämä hyödyt on huomattu myös suomalaisella telakalla.

2. Valitse käyttökohteen mukaan

Mitä paremmin käytettävä hitsauspistooli valitaan sovelluksen mukaan, sitä pitkäikäisempi se on. Valinnassa tärkeitä kriteereitä ovat hitsattava perusaine, hitsausparametrit, hitsien pituus, ulottuvuus sekä teho. Vesijäähdytteinen pistooli on hyvän käyttösuhteensa ansiosta parempi pitkissä hitseissä ja kestää paremmin kulutusta, mutta toisaalta se on hieman kalliimpi ja vaatii enemmän huoltoa kuin kaasujäähdytteinen. Vastaavasti pienet pistoolit ovat edullisempia, mutta eivät kestä kovalla virransyötöllä. Joskus kuitenkin on tilanteita ja tiloja, joihin ainoastaan pienikokoinen pistooli soveltuu.

“Jos mä vaan ihan pikkasen tällä äkkiä hitsaan” -ajattelu koituu nopeasti virtasuuttimen kohtaloksi, mikäli se ei sovellu käyttökohteeseensa. Virtasuuttimet ja langanjohtimet on valittava hitsattavan perusaineen mukaan. Virtasuuttimien välysluokkien suositustaulukon materiaaleittain löydät tästä sekä Flexlite-katalogistamme:

Taulukko virtasuutinten suosituksista

Oikeat syöttöpyörät ja syöttöpyörien optimaalinen kireys vaikuttavat myös hitsauksen sujuvuuteen ja sitä kautta kulutusosien kestoon.

3. Panosta laatuun

Halpa hintalappu on houkutteleva, mutta näkyy kukkarossa pitkällä aikavälillä; laadukkaat ja alkuperäiset kulutusosat ovat kestävämpiä kuin halvat kopiot. Pidempi käyttöikä ja harvemmat vaihtovälit tuovat säästöä, ja samalla voit luottaa siihen, että tuote sopii tarpeeseensa.

Kempin Flexlite GX -hitsauspistooleihin valitut alkuperäiset kulutusosat saattavat olla aasialaisia serkkujaan kalliimpia, mutta vastaavasti ne kestävät huomattavasti kauemmin. Lisäksi niiden mukana kulkee vastuullisen valmistajan tuotetuki kaikissa käyttäjän ongelmatilanteissa ja yleisimmissä kysymyksissä. Laadukkaat kulutusosat lisäävät tuottavuutta ja alentavat kokonaiskustannuksia.

4. Pidä etäisyyttä

Liian lyhyt vapaalanka, eli etäisyys työkappaleen ja virtasuuttimen välillä, on yleinen ongelma hitsauksessa, sillä hitsaaja saa paremman tuen nojatessaan kaasusuutinta työkappaleeseen ja siksi niin mielellään tekee. Tämä kuitenkin lisää lämmöntuontia, ja kuumenevat kulutusosat ovat lyhytikäisiä. Yhtenä ratkaisuna on pidempi kaasusuutin.

Noudata aina suositeltuja hitsausarvoja, jotka yrityksesi on hitsaukselle määritellyt. Flexlite GX –hitsauspistoolien käyttöohjeesta löydät myös Kempin testaamat ja hyväksi havaitsemat suositusarvot. Huomioithan kuitenkin, että liian lyhyellä langalla nämä arvot eivät enää päde.

5. Huolehdi kuin omastasi

Entä jos kaikilla Oy Firma Ab:n hitsaajilla olisikin oma henkilökohtainen hitsauspoltin? Paitsi että monipuolisesta Flexlite -valikoimasta voi kukin poimia mieleisensä ja parhaiten omaan käteen sopivan mallin, on myös tunnettu tosiasia, että omasta pidetään parempaa huolta. Kun firmalaiset vaihtavat usein työpistettä ja työskentelevät vuoroissa, on kuitenkin yleistä, että kullakin hitsauskoneella on oma polttimensa. Hyvä laadunvalvonta tsemppaa pitämään parempaa huolta myös kaikkien yhteisestä omaisuudesta.

Käyttöohjeet ovat niin firmalaisia kuin sinuakin varten, ja sieltä löydät ajantasaisesti tietoa eri Flexlite -mallien käytöstä ja soveltuvuudesta. Lisäksi Ossi Ostajalle voit vinkata, että uusissa Flexlite -malleissa on vähemmän kulutusosia, ja ne soveltuvat useampiin eri malleihin kuin ennen – käytön helppoutta ja mukavuutta sekä vähemmän rivejä ostotilauksella.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *