Aloitteleva metallitaiteilija teki vaikutuksen hitsauskilpailussa

Aloitteleva metallitaiteilija teki vaikutuksen hitsauskilpailussa

This post is also available in: enEnglish

Metallialan ammattilainen, australialainen Patrick Knighton, on voittanut Kemppi Australian järjestämän Art of Welding 2020 -hitsaustaidekilpailun veistoksellaan Whale Shark.

Alueellinen kilpailu oli avoin kaikille yli 18-vuotiaille hitsaustaiteilijoille. Kilpailuun ilmoitettujen teosten kirjo oli monipuolinen ja työn laatu korkeatasoista.

Voittoisa Whale Shark -metalliveistos on valmistettu hiiliteräksestä ja sen pituus on noin 40 cm. Teos on asetettu vasaroidun alustan päälle, mikä auttaa luomaan varjon illuusion. MIG-hitsattua veistosta kuumennettiin halutun värin saavuttamiseksi, minkä jälkeen pinnan kuvio lisättiin elävöittämään teosta.

Kilpailun voittaminen on erityisen merkityksellistä Patrickille, koska hän ei ole koulutettu taiteilija. ”En ole koskaan opiskellut taidetta tai muotoilutekniikoita. Ensimmäisen sijan saavuttaminen tässä kilpailussa antoi vahvistuksen sille, että minä todella olen jonkinlainen taiteilija”, Patrick selittää.

Patrick Knighton with Whale Shark sculpture
Patrick Knighton ja voittoisa Whale Shark -taideteos.

32-vuotias Patrick keskittyy veistoksiinsa aina, kun hän löytää vapaan hetken päivätyöltään. Patrick toimii yrittäjänä Deadbeat Fabrication -nimisessä yrityksessä Perthissä, Australiassa, ja hän kertoo liiketoiminnan johtamisen olevan vaativaa ja aikaa vievää. ”Aina on jotain tekemistä – autojen ruostekorjauksia, tankojen, kärryjen, huonekalujen ja muiden rakenteiden valmistamista, ja sen päälle vielä paperityöt. Ajan löytäminen metalliveistoksiin uppoutumiseen ei siis ole helppoa, mutta se on minulle tärkeää”, hän sanoo.

Patrick löysi kiinnostuksensa metalliveistoksiin ensimmäisen kerran noin kolme vuotta sitten, kun hänen vävynsä näytti hänelle, kuinka muotoilla metallia auringonkukan muotoiseksi. ”Käsillä tekemisessä ja jonkin asian valmistamisessa alusta loppuun asti itse on oma viehätyksensä. Tuntuu myös entistä paremmalta, kun ihmiset arvostavat työtäsi”, hän sanoi.

Australian eläimistö inspiraation lähteenä

Patrick nauttii metalliveistosten tekemisestä erityisesti siksi, että hänellä on vapaus luoda mitä haluaa. Hänen inspiroituu pääasiassa Australian eläimistöstä. Hän on suuri eläinten ystävä, ja Australian maisemista löytyvät eläimet ovat runsas materiaalilähde hänen teoksilleen.

Whale Shark -teos sai inspiraationsa matkasta Ningaloo’hon, Länsi-Australiaan. Ningaloon koralliriutta on yksi maailman pisimmistä lähellä rantaa sijaitsevista riutoista ja maailman suurin rantariutta. Sinne myös uhanalaiset valashait kerääntyvät maaliskuusta heinäkuuhun etsimään ravintoa.

Entä mikä olikaan Patrickin mielestä hankalinta valashain näköisteoksen veistämisessä? ”Tämän kauniin ja lempeän olennon herättäminen henkiin työni kautta. Minun piti työstää päätä useita kertoja uudelleen hitsaamalla ja muokkaamalla sen muotoa ja kokoa, kunnes olin tyytyväinen sen ulkonäköön. Testaan jatkuvasti Kemppi-hitsauslaitteeni rajoja, eikä se koskaan petä minua”, hän kertoo.

”Minun on tänä päivänä vaikea uskoa, että kun olin 22-vuotias, en ollut varma halusinko olla hitsaaja. Päätin aloittaa hitsausoppisopimuskoulutuksen, koska halusin rakentaa hot rod-auton. Sen lisäksi, että ammatin oppiminen sytytti minussa kipinän hitsaukseen, se myös ruokki haluani olla luova ja tehdä veistoksia. Uskon olevani ikuisesti todella kiitollinen siitä hot rodista”, Patrick sanoo päätään pudistaen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *