Hitsattu hyväntekeväisyyteen

Hitsattu hyväntekeväisyyteen

This post is also available in: enEnglishdeDeutsch

Usein nuoren hitsausharrastus johtaa ammattiin, mutta joskus se voi myös auttaa antamaan muille eväitä elämään. Näin kävi kajaanilaiselle Janne Juntuselle, joka on lähes vuoden ajan hitsannut MP 20 Moottoripyörämessuille moottoripyörää. Pyörän arvonnasta saadut tulot käytetään Moottoripaja-toimintaan, joka osallistaa 14-21-vuotiaita nuoria ja antaa heille tarttumapintaa elämään.

Janne Juntunen on hitsannut ja ollut tekemisissä moottoripyörien kanssa jo nuoresta asti. Vähitellen kypsyi ajatus tehdä jotakin, joka edesauttaisi tarjoamaan samanhenkisille nuorille mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Itse hitsattu moottoripyörä tuntui luontevalta ja sopivan kunnianhimoiselta hankkeelta, ja se kiinnosti muitakin. Juntunen sai nopeasti taakseen useita tahoja, jotka omalta osaltaan ovat tukeneet pyörän rakennushanketta. Aihioksi moottoripyörään Janne sai vuoden 2019 Indian Scout -pyörän.

Jannen hitsaama moottoripyörä julkistetaan Helsingissä tammikuun lopulla pidettävien MP 20 Moottoripyörämessujen Petrol Circus -näyttelyssä, ja se arvotaan 10 € maksavan arvontalipukkeen ostaneiden kesken. Arvonnasta saadut tulot käytetään lyhentämättöminä Nuori Kirkko ry:n Moottoripaja-toiminnan työkaluhankintoihin, jotta pajoissa vapaa-ajallaan puuhailevat nuoret voisivat jatkaa toimintaa tulevaisuudessakin. Moottoripaja-toimintaa on eri puolilla Suomea yli 30 paikkakunnalla, ja pajoille kokoontuvat nuoret pääsevät kokeilemaan taitojaan joko omien ajokkiensa tai vanhojen malliautojen ja -moottoripyörien parissa. Tällä hetkellä toiminnassa on säännöllisesti mukana lähes 700 nuorta maanlaajuisesti.

”Moottoripaja-toiminnan avulla nuoret ovat työllistyneet paremmin. Oma elämänhallinta on parantunut, ja itsetunnon vahvistumisen myötä moni on löytänyt paikkansa yhteiskunnassa”, kertoo Moottoripaja-hankkeen koordinaattori Veijo Kiviluoma Nuori Kirkko ry:ltä.

Yhteistyössä on voimaa

Janne Juntunen on saanut hankettaan varten tukea ja materiaaleja useilta eri alojen asiantuntijoilta. Hitsauslaitteisto Juntusella oli jo omasta takaa, mutta käytettävät mahdollisuudet moninkertaistuivat, kun Kemppi tarjosi Juntusen käyttöön tuliterän MasterTig MLS 2300 ACDC -hitsauskoneen projektin ajaksiJuntunen käytti hitsauslaitetta kaikkiin hankkeen hitsaustöihin, joista merkittävimmät olivat alumiinisen katesarjan pulssihitsaus sekä ruostumattomasta teräksestä tehdyn pakosarjan hitsaus. Yhteensä 20 kg:n suojakaasupulloja kului hitsaushankkeessa 3 kpl. Työn edetessä Juntunen kokeili kaikkia koneen toimintoja eri virtalajeilla.

MasterTig MLS 2300 ACDC -hitsauskoneen ominaisuuksiin Juntunen on hyvin tyytyväinen.

”On hitsauskoneita ja sitten on hyviä hitsauskoneita. MasterTig MLS 2300 ACDC kuuluu jälkimmäisiin”, myhäilee Juntunen. Erityisesti mies kiittelee jalkapoljinkaukosäätimen sekä kaksinivelisellä s-kaulalla varustetun TTC-hitsauspolttimen käyttömukavuutta ja helppoutta; ne tehostivat hänen työtään huomattavasti ja tekivät prosessista sujuvamman, kun säätöjä ei tarvinnut tehdä virtalähteestä käsin. Koneen varmatoimisuus ja helppokäyttöisyys saavat myös kiitosta Juntuselta.

Ilo auttaa

Moottoripaja-toiminnan tulevaisuus näyttää valoisalta; toiminnalle on kysyntää ja uusia nuoria tulee jatkuvasti mukaan. Hyvät tulokset puhuvat puolestaan.

”Tässä mittakaavassa toiminta vaatii kuitenkin paljon resursseja, erityisesti uusien vapaaehtoisten kouluttamiseen ja tilojen kehittämiseen”, kertoo Veijo Kiviluoma. Seurakunnilla ja kunnilla on vahva halu kehittää toimintaa edelleen.

Entä Janne Juntunen, jatkaako hän messujen jälkeenkin aloittamallaan hyväntekeväisyyden tiellä? ”Varmasti hyväntekeväisyyshankkeisiin lähden jatkossakin mukaan, jos sopiva tilaisuus tulee. Itse ajattelen saaneeni tässä upean ja poikkeuksellisen mahdollisuuden, kun minulle rakkaan harrastuksen avulla voin myös auttaa muita”, kuvailee Juntunen. Muilta osin Juntusen tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoinna. Harrastetoimintaa hän aikoo kuitenkin jatkaa niin paljon kuin mahdollista – mustan hupparin alla sykkii hitsaajan sydän.

Tutustu Kempin uudistuneeseen MasterTig-hitsauslaitteeseen!

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *