Teollisuus 4.0 hitsauksessa – myytti vai todellisuutta?

Teollisuus 4.0 hitsauksessa – myytti vai todellisuutta?

This post is also available in: enEnglish

Teollisuus 4.0 (Industry 4.0) viittaa neljänteen teolliseen vallankumoukseen. Mitä se tarkoittaa ja miten se istuu hitsaamisen maailmaan? Voiko hitsauskoneen älykkyys todella tuoda lisäarvoa organisaatiolle ja hyötyä hitsaajalle?

Käydään ensin läpi muutamia Teollisuus 4.0 -käsitettä kuvaavia määritelmiä:

”Teollisuus 4.0 on synonyymi älykkäälle tuotannolle ja digitaaliselle murrokselle, tarjoten reaaliaikaista ja ennakoitavaa tietoa, parempaa tuottavuutta, joustavuutta ja ketteryyttä.” IBM

“Teollisuus 4.0 sisältää lupauksen uudesta teollisesta vallankumouksesta, jossa edistyneet tuotantotekniikat yhdistetään esineiden Internetiin (Internet of Things – IoT) ja luodaan järjestelmiä, jotka eivät ole vain yhteydessä toisiinsa, vaan viestivät, analysoivat ja käyttävät tietoa edistääkseen toimintoja fyysisessä maailmassa.” Deloitte

”Neljäs teollinen vallankumous, 4IR tai teollisuus 4.0, käsitteellistää yhteen liitettävyyden ja älykkään automaation ansiosta tapahtuvan nopean muutoksen teknologioihin, teollisuuden aloihin sekä yhteiskunnallisiin malleihin ja prosesseihin.” Wikipedia

Teollisuuden alat muuttuvat todella nopeasti – joissakin maissa nopeammin kuin toisissa. Määritelmiä on monia, mutta näyttää selvästi siltä, että digitalisaatio ja lisääntynyt automatisoinnin tarve on kasvattanut ohessaan Teollisuus 4.0 -konseptin. Automatisointi sinänsä on jatkuvasti kiihtyvän yhteiskuntamme vaatimus työskennellä nopeammin ja sujuvammin sekä saavuttaa aiempaa enemmän lyhyemmässä ajassa.

Teollisuus 4.0 sopii määritelmistä riippuen jonkin verran myös hitsausteollisuuteen. Pidempikestoisen valokaariajan, tehokkuuden ja jäljitettävyyden kasvavan kysynnän myötä automatisoinnista ja digitaalisesta liitettävyydestä on tullut osa hitsaajan jokapäiväistä työtä. Hitsausmaailmassa edistyneimmätkään käsihitsauskoneet eivät kuitenkaan tee itsenäisiä päätöksiä, mutta niiden yhdistäminen yhteen tai useampaan muuhun järjestelmään on jo varsin yleistä. Esimerkiksi kun toimivat MES- tai ERP- ja HR-järjestelmät liitetään hitsauksen hallintajärjestelmään, kulkee data sujuvasti niiden ja kehittyneiden hitsauslaitteiden välillä. Tiedonkeruu on yleistynyt koko ajan eikä takapakkia liene tiedossa tulevaisuudessakaan.

Digitaalinen työmääräin.

Opastusta ja helppokäyttöisyyttä

Hitsauskoneet tarjoavat älykästä apua esimerkiksi asetusten asettamiseen. Erilaiset ominaisuudet, kuten Kempin Weld Assist -toiminto, säätävät automaattisesti hitsausparametreja tehtävän ja materiaalin mukaan, mikä tekee hitsausprosessista luotettavampaa ja helpompaa hitsaajalle. Tällainen opastava toiminto tuo lisää itseluottamusta myös kokeneemmalle hitsaajalle ja voi mahdollistaa tehtäviä, joita hän ei muuten voisi toteuttaa.

Digitaaliset työmääräykset siirtyvät ERP:stä hitsaajan matkapuhelimen WeldEye App -sovellukseen tai X8 MIG Welderin tapauksessa hitsauskoneen ohjauspaneeliin. Tieto kohdistetaan suoraan meneillään olevaan tehtävään ja sen mukaisia parametreja seurataan. Lisäksi digitaalinen WPS mahdollistaa sen, että kone säätää itse omat asetuksensa ohjetta vastaavaksi.

Tulevaisuus avaa mahdollisuuksia myös hitsauskoneen ohjauspaneelin kautta lähetettävään video-apuun tai lyhyisiin opetusvideoihin. Tämä on yksi tapa kouluttaa hitsaajaa ja varmistaa optimoitu hitsaus vaativimmissakin töissä.

Hitsaajat voivat käyttää WeldEye-mobiilisovellusta hitsausohjeiden selaamiseen liikkeellä ollessaan.

Kehitystä nyt ja tulevaisuudessa

Hitsausteollisuus etenee ja kehittyy Teollisuus 4.0 -aallon harjalla. Perinteisesti käsityönä tunnettu hitsaus vaatii edelleen ihmisen osallistumista, ammattitaitoa ja ymmärrystä, vaikka se on ottanut suuria harppauksia kohti automatisointia ja digitaalisempaa lähestymistapaa. Yksi asia on varma; nämä harppaukset mahdollistavat nyt merkittävän edistyksen hitsauksen tuottavuudessa ja hitsauksen hallinnassa.

Entä tulevaisuus, mitä se tuo mukanaan hitsausteollisuudelle? Tiedämme vain, että teknologiat kehittyvät jatkuvasti. Innovaatioiden huippua ei ole vielä saavutettu digitalisaation lisääntyessä entisestään. Kuka tietää, ehkä jonain päivänä hitsaaja antaa etänä mukavasta kodistaan komentoja koneelle, joka tekee kaiken työn ilman valvontaa tai ihmisen kosketusta?

Hitsauksen laadunvalvonta. WPS-dokumenttien ja pätevyystodistusten hallinta. Valokaariajan valvonta. Yksittäisten hitsien jäljitettävyys. Sano mitä haluat, WeldEye toteuttaa.

Kehitystä nyt ja tulevaisuudessa

Hitsausteollisuus etenee ja kehittyy Teollisuus 4.0 -aallon harjalla. Perinteisesti käsityönä tunnettu hitsaus vaatii edelleen ihmisen osallistumista, ammattitaitoa ja ymmärrystä, vaikka se on ottanut suuria harppauksia kohti automatisointia ja digitaalisempaa lähestymistapaa. Yksi asia on varma; nämä harppaukset mahdollistavat nyt merkittävän edistyksen hitsauksen tuottavuudessa ja hitsauksen hallinnassa.

Entä tulevaisuus, mitä se tuo mukanaan hitsausteollisuudelle? Tiedämme vain, että teknologiat kehittyvät jatkuvasti. Innovaatioiden huippua ei ole vielä saavutettu digitalisaation lisääntyessä entisestään. Kuka tietää, ehkä jonain päivänä hitsaaja antaa etänä mukavasta kodistaan komentoja koneelle, joka tekee kaiken työn ilman valvontaa tai ihmisen kosketusta?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *