En ergonomisk sveisepistol lages ikke ved en tilfeldighet

En ergonomisk sveisepistol lages ikke ved en tilfeldighet

This post is also available in: enEnglishfiSuomifrFrançaisdeDeutschitItalianoplpolskiruРусскийsvSvenska

Utgangspunktet til Kemppis anvendelighet er alltid å forstå brukeren og ulike brukssituasjoner, dvs. hvordan brukerne er og hvor og hvordan de bruker produktet. Sveiseren er alltid i fokus. Disse prinsippene har også definert produktdesignen til Kemppis ergonomiske Flexlite-sveisepistoler.

Som alle som arbeider i sveisebransjen er klar over, er den grunnleggende utfordringen med sveisearbeid at det utføres i en rekke driftsmiljøer og forhold. Noen sveiser i rene innendørsanlegg med konstant temperatur, mens andre sveiser på verft, byggeplasser eller sibirske olje- og gassfelt. Avhengig av miljøet kan omgivelsesforholdene variere fra –40 °C til ekstremt varme temperaturer, for ikke å snakke om trange rom eller arbeidsemner på størrelse med cruiseskipsskrog. Dermed er det et stort spekter av forskjellige variabler i bruksmiljøer, som alle må tas i betraktning i utformingen av produktenes anvendelighet.

MIG/MAG and TIG-sveiseprosesser er også svært ulike. Når det gjelder anvendelighet, er det helt avgjørende å forstå forskjellene, da de samme prinsippene ikke gjelder for begge. Grovt sett kan TIG-sveising beskrives som svært nøyaktig sveising, mens MIG/MAG er en røffere type sveising. Arbeidsstilen, sveisestillingen og sveisekravene stiller krav til sveiserens arbeidsverktøy. Hvordan sveisepistolen ligger i hånden er viktig, men også balansen er like viktig. Å ta hensyn til begge disse aspektene hjelper sveiseren med å produsere sveiser av høy kvalitet.

Sveiseren er alltid i sentrum for produktdesign

Utgangspunktet for planlegging av anvendelighet er alltid å forstå brukeren og ulike brukssituasjoner, dvs. hvordan brukerne er og hvor og hvordan de bruker produktet. Jeg fremhever sveisepistolenes pistolhåndtak i teksten min, men de samme prinsippene gjelder selvsagt hele Kemppis produktdesign. Sveiseren er alltid i fokus.

Utgangspunktet for planlegging av anvendelighet er alltid å forstå brukeren og ulike brukssituasjoner.

Det er greit å huske at selv om sveising er fokusert på parametere, kan ikke sveiseren pakkes eller kategoriseres i spesifikke «parametere». Utvalget av sveisere er like mangfoldig som bruksmiljøene. Et overdrevet eksempel vil være en sterk sveiser med store hender i den ene enden og en slank person med korte fingre i den andre. Det gir utfordringer for anvendelighetsdesign ettersom sluttproduktet i utgangspunktet må passe alle brukere – og alle brukssituasjoner.

Sannheten om produktutvikling er at selv om vi tenker på og finpusser sluttproduktet ned til minste detalj, vil det alltid være en sluttbruker der valgene vi tar for å lage produkt, ikke passer perfekt. Valgene vi tar må aksepteres, og vi må strebe etter å bli enda bedre når vi designer den neste utviklingen av produktet.

Sveiserens stemme blir hørt

Men hvordan blir sveiserens stemme hørt i produktutviklingsprosessen og hvordan får de vurdert produktene? Kemppis produktutviklingsprosess foregår i hurtige sykluser fordi vi lager nye produkter med såkalte raske modeller eller 3D-utskrifter. Ta for eksempel sveisepistolhåndtaket som vi kontinuerlig printer ut neste generasjons håndtak for testing og evaluering.

Når vi er fornøyde med resultatet, involverer vi Kemppis egne profesjonelle sveisere, dvs. sveiseinstruktører og sveiseingeniører, i prosessen. I tillegg til dem blir produktet også evaluert og testet av partnerne våre. Produktutviklerne våre snakker med sveiserne og tester de nye produktene med kundene. Slik får vi ekte og variert tilbakemelding fra sveisefagfolk om produktets egenskaper og funksjonalitet i deres egne bruksmiljøer.

Et nylig eksempel på en vellykket anvendelighetsdesign er, etter min mening, de avtakbare håndtakene som er lagt til Kemppis MIG-sveisepistolserie – Flexlite GX, GF og GC – som særlig forbedrer sveiseergonomi, spesielt i horisontal stilling. Fordelene deres er bevist i en studie av Myontec, som viser at de betydelig reduserer belastningen på sveiserens armer og skuldre.

Ergonomi, arbeidssikkerhet og hensyn til sveisernes velvære i brukerdesign er, etter min mening, godt nedfelt i en detalj av en sveisepistol som ligner på et ekstra pistolhåndtak. Sveiserens sikkerhet og en garanti for stabilitet i arbeidet kan ikke ignoreres, og det har vært flott å se at vi har lykkes her på grunnlag av resultatene fra et upartisk testlaboratorium.

3D-utskrift revolusjonerte produktutviklingen

Jeg har selv lang erfaring med å jobbe med produktutvikling, og det må sies at prosessen var mye mer utfordrende før 3D-utskrift da testmodellene ble laget av isopor og andre materialer. På mange måter har 3D-utskrift revolusjonert og effektivisert produktutviklingsprosessen, ettersom den lar oss teste modeller og de ulike versjonene veldig raskt og nøyaktig.

Så, på sitt beste, lever produktutvikling på daglig basis: I løpet av dagen studerer vi prototyper og endrer 3D-modeller, neste morgen har vi allerede brikkene i hendene som vi kan evaluere ved berøring – og til og med ved sveising. Det er utrolig at 3D-modeller er så sterke at de kan gis til sveisere for prøvebruk. Takket være 3D-utskrift kan vi også produsere betydelig mer komplekse komponenter i større mengder på samme tid som før.

På sitt beste lever produktutviklingen videre hver dag.

Jeg tror at 3D-utskrift vil fortsette å utvikle seg og kan til og med på et tidspunkt erstatte den tradisjonelle måten å lage plastdeler på ved sprøytestøping. Selv ser jeg mest frem til utvidelse av utvalget av materialer som egner seg for 3D-utskrift, slik at 3D-utskrift kan brukes til å produsere enda mer allsidige komponenter. På denne måten blir resultatene mer nøyaktige og produktutviklingsprosessen akselereres ytterligere.

Produktutvikling utvikler seg og Kemppi med den.

Oppdag Kemppis Flexlite MIG-pistoler og TIG-pistoler

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *