Hva vil være de største robotsveisetrendene som vil dukke opp i 2022?

Hva vil være de største robotsveisetrendene som vil dukke opp i 2022?

This post is also available in: enEnglishfiSuomidaDanskfrFrançaisdeDeutschitItalianoplpolskiruРусскийsvSvenska

Fra samarbeidende roboter til uovertruffen presisjonskontroll til åpning for industri 4.0 – vi tar deg gjennom topptrendene som ekspertene våre mener vil være på markedet for robotsveising i 2022.

Ringvirkningene av pandemien fortsetter å ryste den globale økonomien, og robotsveisesektoren har ikke vært immun. Men den holder seg stødig og begynner å få opp farten. Torben Henriksen, salgssjef i Kemppi Danmark A/S, blir med oss i å analysere noen av de mer interessante trendene som forventes å vokse frem i robotsveising markedet i 2022.

Fremveksten av cobots

For bransjer og bedrifter har en av de største lærdommene fra pandemien vært å automatisere og digitalisere driften. Mens etterspørselen etter automatiserte systemer har vært økende, er det en klar mangel på kvalifiserte operatører til å arbeide med disse maskinene. Dette har igjen ført til fremveksten av samarbeidende roboter eller «cobots». Designet for å jobbe i nærheten av mennesker, blir cobots i økende grad tatt i bruk i mange bransjer over hele verden.

«Der en industrirobot har et gjerde eller barriere rundt seg, vil disse cobotene normalt ikke trenge det. De kan dele en arbeidsplass med en person, og forbedre sveiseeffektiviteten betydelig takket være robotpresisjon, samtidig som de blir veiledet av menneskelig intelligens og høyere tenkning,» sier Henriksen.

Enkelt programmerbare og raske å sette opp, kan coboter betjenes av operatører etter bare noen få timer opplæring på nett. Muligheten til å modifisere dem for å håndtere ulike oppgaver betyr også at de kan omkonfigureres for ulike prosesser, noe som gjør fleksibel automatisering en realitet. Mens andelen cobots kontra tradisjonelle roboter er liten, har det totale antallet roboter i industrien økt jevnt og trutt. Data fra Statista viser at coboter som utgjør 5% av det totale robotsalget i 2018. Dette er nå anslått å nå 11% i 2021 og 13% i 2022.

Ekstraordinær sveisepresisjon med adaptiv styring

Bruken av robotsveising gjør det mulig for bedrifter å sveise hundrevis av deler hver time. Mens robotpresisjon allerede overgår menneskers, hva om vi kunne øke dette ytterligere? Gå inn i adaptiv styring. Ved å bruke banebrytende teknologi inkludert maskinlæring, logges sveisedata fra forskjellige roboter og analyseres for å se hvordan disse prosessene kan forbedres.

«Faktorer som spenningen til maskinene, motstanden som oppstår under sveiseprosessen og til og med temperaturen overvåkes konstant,» forklarer Henriksen.

«Dataene blir deretter studert ved hjelp av maskinlæring og endringer som gjøres for å gjøre alle aspekter av prosessen bedre. Fra hastighet til presisjon og stabiliserte prosesser – robotene er programmert til å tilpasse seg jobbene for å sikre at alt fungerer i et optimalt tempo.»

Slike økninger kan se ut til å spare robotanlegg for kun millisekunder, men det summerer seg opp. Og i en tid hvor industrien ser på å optimalisere effektiviteten og redusere avfall, går en slik nøyaktighet langt. Bruken av adaptiv styring kommer også på et tidspunkt hvor innovative nye materialer vurderes for å bygge neste generasjons løsninger. Disse styringene kan gi industrien sanntidsinformasjon om materialene det jobbes med, og inkludere endringer etter behov.

Hjelper med å aktivere Industry 4.0

Pandemien har gjort det klart at digitale teknologier kan spille en avgjørende rolle for å skape en mer robust verdikjede. I The International Sheet Metal Review oktober 2021-utgaven kommer det frem at «økonomier må omfavne automatisering og bygge ferdighetene som kreves for å tjene penger». Med andre ord, de må omfavne den 4. industrielle revolusjon som allerede er her.

Robotsveisemarkedet ser ut til å være perfekt posisjonert til å aktivere Industry 4.0. Løsninger som cobots og ‘plug and play’-automatiseringssystemer jobbes det allerede med i bransjen. De lar ulike virksomheter hoppe forbi komplisert industriell FoU, unngå dyre investeringer og rett og slett fokusere på å forbedre effektiviteten og lønnsomheten.

Automatisering er kommet for å bli. Det er bare et spørsmål om hvor raskt selskaper kan gjøre endringen.

“Automatisering er kommet for å bli. Det er bare et spørsmål om hvor raskt selskaper kan gjøre endringen,» forklarer Henriksen. «Roboter kan bidra til å gjøre prosessen enklere. Tenk deg fordelene for en bedrift ved å kun kunne koble en robotsveiser inn i systemet, gi den noen enkle instruksjoner og så se at den fungerer. Nedetid holdes på et minimum, og resultatene kan sees i sanntid.»

Bygge bro over kompetansegapet med teknologi

Evnen til å ha roboter som både er fleksible og tilpasningsdyktige er kritisk, spesielt når du tenker på hvordan det faktum at en av de største utfordringene sveiseindustrien står overfor er mangelen på kvalifiserte sveiseoperatører.

«Vi ser det her i Danmark at rekrutteringen av både manuelle sveisere og sveiserobotoperatører er svært vanskelig,» sier Henriksen. «Jeg tror nøkkelen her er å omskolere arbeidere til å jobbe innen robotsveising. Dette gjør det mulig for sveisere å jobbe under bedre forhold.»

Ettersom flere selskaper investerer i sveiseroboter, oppmuntrer de også flere av arbeidsstyrken deres til å oppgradere seg selv for å kunne jobbe på og ved siden av disse robotene.

«De tekniske skolene har begynt å inkludere sveiseroboter i undervisningen og bedrifter går stadig til anskaffelse av flere industriroboter. Jeg tror at industrien vil bli mer attraktiv for den nye arbeidsstyrken i fremtiden og ansettelse av sveiserobotoperatører vil bli enklere,» understreker Henriksen.

Torben Henriksen, salgssjef i Kemppi Danmark A/S med A7 MIG Welder

På vei inn i 2022

Ifølge World Robotics 2021 Industrial Robots-rapport av International Federation of Robotics (IFR), økte salget av nye roboter noe med 0,5 % til tross for den globale pandemien, med 384 000 enheter sendt globalt i 2020. I Europa har det vært tegn til sterk bedring, spesielt i Tyskland og etterspørselen etter roboter i Storbritannia forventes å vokse med tosifrede prosentsatser i 2021 og 2022.

«Ser vi ti år tilbake, har salget av industriroboter i Danmark økt med 5% årlig,» sier Henriksen.

«I 2020 var det en nedgang på 11% i salget av industriroboter, i det minste delvis på grunn av pandemien. I år er prognosen omtrent den samme som i 2019. På vei inn i 2022, med alt vi ser akkurat nå, er jeg optimistisk at disse tallene bare vil vokse.»

Les mer om robotsveising

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *