Vilka kommer att vara de mest intressanta robotsvetstrenderna under 2022?

Vilka kommer att vara de mest intressanta robotsvetstrenderna under 2022?

This post is also available in: enEnglishfiSuomidaDanskfrFrançaisdeDeutschitItalianonoNorsk bokmålplpolskiruРусский

Från kollaborativa robotar till oöverträffad precisionskontroll för att möjliggöra Industri 4.0 – våra experter går igenom trenderna som de tror kommer att påverka robotsvetsmarknaden mest under 2022.

Pandemins effekter fortsätter att skaka om den globala ekonomin och även robotsvetssektorn har påverkats. Men marknaden för svetsrobotar är fortfarande stabil och ökar faktiskt takten. Torben Henriksen, försäljningschef på Kemppi Danmark A/S, är med och analyserar några av de mer intressanta trenderna som förväntas stärkas inom robotsvetsmarknaden under 2022.

Ökning av cobots

För branscher och företag har en av de största lärdomarna från pandemin varit att automatisera och digitalisera sin verksamhet. Samtidigt som efterfrågan på automatiserade system har ökat, finns det en tydlig brist på kvalificerade operatörer för att arbeta med dessa maskiner. Detta har i sin tur lett till ökningen av kollaborativa robotar eller ”cobots”. Cobots är utformade för att arbeta ihop med människor och används i allt större utsträckning i industrier över hela världen.

”Där en industrirobot har ett staket eller annan avspärrning runt sig, behöver dessa cobots normalt inte detta. De kan dela en arbetsyta med en person, vilket avsevärt förbättrar svetseffektiviteten tack vare robotprecision, samtidigt som de styrs av mänsklig intelligens”, säger Henriksen.

  • Uppfyll säkerhetskraven på arbetsplatsen

    This post is also available in: EnglishSuomiDanskFrançaisDeutschItalianoNorsk bokmålpolskiРусскийÄr det obligatoriskt att bära skyddshjälm och att förse arbetstagaren med lämpligt ögonskydd? I de flesta fall, Ja. Hur tillgodoser man då säkerhetskraven på arbetsplatsen om man svetsar en kort stund mellan andra arbetsuppgifter? Läs vidare, vi har lösningen för dig!   När du tänker på arbetssäkerhet i allmänhet …

Cobots är lätta att programmera och snabba att installera och kan hanteras av operatörer efter bara några få onlinekurser. Möjligheten att modifiera dem för att hantera olika uppgifter innebär också att de kan konfigureras om för olika processer som gör flexibel automatisering verklig. Medan andelen cobots jämfört med traditionella robotar är liten, har det totala antalet industrirobotar i branschen ökat stadigt. Data från Statista visar att cobots stod för 5% av den totala robotförsäljningen under 2018. Den beräknas nu uppgå till 11 procent 2021 och 13 procent 2022.

Extraordinär svetsprecision med adaptiv styrning

Användningen av robotsvetsning gör det möjligt för företag att svetsa hundratals delar varje timme. Medan robotprecision redan överträffar människans, tänk om vi kunde öka detta ytterligare? Adaptiv styrning. Med hjälp av avancerad teknik loggas och analyseras svetsdata från olika robotar för att se hur dessa processer kan förbättras.

– Faktorer som t.ex svetsmaskinens spänning, motståndet under svetsprocessen och till och med temperaturen övervakas ständigt, förklarar Henriksen.

”Data studeras sedan med hjälp av maskininlärning och förändringar som görs för att göra varje aspekt av processen bättre. Från hastighet till precision och stabiliserade processer – robotarna är programmerade att anpassa sitt arbete för att säkerställa att allt fungerar optimalt.”

Sådan optimering kan tyckas spara millisekunder men när varje del läggs ihop sparas tid. Och i en tid då industrier tittar på att optimera effektiviteten och minska kassationerna är dessa optimeringar betydelsefulla. Användningen av adaptiv styrning kommer också i en tid då innovativa nya material planeras för framtida lösningar. Dessa styrningar kan ge industrin realtidsinformation om de material som bearbetas och införa förändringar efter behov.

Hjälper till att möjliggöra Industri 4.0

Pandemin har gjort det tydligt att digital teknik kan spela en avgörande roll för att skapa en mer motståndskraftig värdekedja. I International Sheet Metal Review’s oktober 2021 står det att ”ekonomierna måste anamma automatisering och bygga upp de färdigheter som krävs för att tjäna pengar”. Med andra ord måste de anamma den fjärde industriella revolutionen som redan är här.

Robotsvetsmarknaden år redo för att hjälpa till att möjliggöra Industri 4.0. Lösningar som cobots och ”plug and play”-automationssystem används redan i branschen. De gör det möjligt för olika företag att hoppa över komplicerad industriell FoU, undvika dyra investeringar och helt enkelt fokusera på att förbättra effektivitet och lönsamhet.

Automatiseringen är här för att stanna. Det är bara en fråga om hur snabbt företagen kan genomföra omställningen.

”Automatiseringen är här för att stanna. Det är bara en fråga om hur snabbt företagen kan genomföra omställningen, förklarar Henriksen. ”Robotteknik kan bidra till att göra processen enklare. Föreställ dig fördelarna för ett företag att helt enkelt kunna ansluta en svetsrobot till systemet, ge den några enkla instruktioner och sedan se den producera. Stilleståndstiden hålls till ett minimum och resultaten kan ses i realtid.”

Överbrygga kompetensgapet med teknik

Möjligheten att ha robotar som är både flexibla och anpassningsbara är avgörande, särskilt med tanke på det faktum att en av de största utmaningarna som svetsindustrin står inför är bristen på kvalificerade svetsoperatörer.

– Vi ser det här i Danmark att rekryteringen av både manuella svetsare och svetsrobotoperatörer är väldigt svår, säger Henriksen. ”Jag tror att nyckeln här är att omskola arbetare inom robotsvetsning. Detta gör det möjligt för svetsare att arbeta under bättre förhållanden.”

I takt med att fler företag investerar i svetsrobotar uppmuntrar de också mer av sin personal att kompetensutveckla sig själva för att kunna arbeta med och tillsammans med dessa robotar.

– De tekniska skolorna har börjat inkludera svetsrobotar i sin undervisning och företag förvärvar allt fler industrirobotar. Jag tror att branschen kommer att bli mer attraktiv för den nya arbetskraften i framtiden och det kommer att bli enklare att anställa svetsrobotoperatörer, betonar Henriksen.

Torben Henriksen, försäljningschef på Kemppi Danmark A/S med A7 MIG Welder

På väg in i 2022

Enligt World Robotics 2021 Industrial Robots rapport från International Federation of Robotics (IFR) ökade försäljningen av nya robotar något, +0,5%, trots den globala pandemin, med 384 000 enheter levererade globalt under 2020. I Europa har det funnits tecken på stark återhämtning, särskilt i Tyskland, och efterfrågan på robotar i Storbritannien förväntas öka med tvåsiffriga procenttal under 2021 och 2022.

– Om vi tittar tillbaka under de senaste tio åren har försäljningen av industrirobotar i Danmark ökat med 5 procent årligen, säger Henriksen.

”Under 2020 minskade försäljningen av industrirobotar med 11 procent, åtminstone delvis på grund av pandemin. I år är prognosen ungefär densamma som 2019. På väg in i 2022 och med allt vi ser framför oss, är jag optimistisk att dessa siffror bara kommer att växa.”

Läs mer om robotsvetsning

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *