Miten robottihitsaus kehittyy vuonna 2022?

Miten robottihitsaus kehittyy vuonna 2022?

This post is also available in: enEnglishdaDanskfrFrançaisdeDeutschitItalianonoNorsk bokmålplpolskiruРусскийsvSvenska

Yhteistyörobotit, ennennäkemätön tarkkuusohjaus ja neljäs teollinen vallankumous – mitkä ovat robottihitsauksen kuumimmat trendit vuonna 2022? Asiantuntijamme kertovat ensi vuoden markkinoiden vaikuttavimmista kehityskuluista.

Pandemia jatkaa maailmantalouden ravistelua, eikä robottihitsausala ole säästynyt sen vaikutuksilta. Ala on kuitenkin pitänyt pintansa ja jopa kiihdyttänyt kasvuaan. Kempin Tanskan osaston myyntijohtaja Torben Henriksen tarkastelee kanssamme tärkeimpiä trendejä, joiden odotetaan korostuvan ensi vuoden robottihitsausmarkkinoilla.

Yhteistyörobotit yleistyvät

Pandemia-aika on osoittanut, että toiminnan automatisointi ja digitalisoiminen on elintärkeää niin teollisuudessa kuin yritysmaailmassa. Samalla, kun automaattisten järjestelmien kysyntä on kasvanut, on käynyt selväksi, että pätevistä koneenkäyttäjistä on huutava pula. Tämä on johtanut yhteistyörobottien suosion merkittävään kasvuun. Rinta rinnan ihmisten kanssa työskenteleviä yhteystyörobotteja otetaan käyttöön lukuisilla toimialoilla ympäri maailman.

”Teollisuusrobottien toiminta-alue on tyypillisesti rajattu aidalla tai muulla esteellä, mutta yhteistyörobotit eivät sellaista tarvitse. Ne jakavat työtilan ihmistyöntekijän kanssa ja lisäävät hitsaustehokkuutta robotiikan mahdollistaman tarkkuuden ansiosta ihmisen ohjauksessa”, Henriksen selittää.

Yhteistyörobotit on helppo ohjelmoida ja alustaa, eikä niiden käyttäminen vaadi muutamaa verkko-oppituntia enempää koulutusta. Yhteistyörobotit mahdollistavat joustavan automaation, sillä robotit voidaan mukauttaa eri tehtäviin konfiguroimalla ne uudelleen. Vaikka yhteistyörobottien määrä on yhä pieni perinteisiin robotteihin verrattuna, teollisuusrobottien määrä kokonaisuudessaan on kasvanut pitkään ja tasaisesti. Markkina- ja kuluttajatietoyhtiö Statistan tilastojen mukaan yhteistyörobottien osuus kaikkien robottien markkinoilla oli viisi prosenttia vuonna 2018. Vastaavan osuuden ennakoidaan nousevan 11 prosenttiin vuonna 2021 ja 13 prosenttiin vuonna 2022.

Adaptiivinen ohjaus mahdollistaa poikkeuksellisen tarkkuuden

Robottihitsaus mahdollistaa yrityksille jopa satojen osien hitsaamisen tunnissa. Se on jo valmiiksi ihmisen tekemää työtä nopeampaa, mutta voiko sitä nopeuttaa entisestään? Kyllä, adaptiivisella ohjauksella. Koneoppimisen ja muun huipputeknologian avulla eri robottien hitsaustiedot kirjataan ylös ja analysoidaan prosessien kehittämiseksi.

”Seuraamme alituisesti useita tekijöitä, kuten koneiden jännitettä, hitsausprosessin aikaista resistanssia ja lämpötila-arvoja”, Henriksen valaisee. ”Kerätty data analysoidaan koneoppivilla järjestelmillä, ja tulosten perusteella voidaan parantaa prosessin jokaista vaihetta. Robotit ohjelmoidaan mukauttamaan toimintaansa, jotta voidaan optimoida prosessin kaikki muuttujat, kuten nopeus, tarkkuus ja vakaus.”

Ensisilmäyksellä voi vaikuttaa siltä, etteivät parannukset nopeuta robottihitsausprosessia kuin millisekunneilla, mutta vaikutukset kertaantuvat. Tarkkuuden lisäys on erityisen kannattavaa aikana, jona kaikki teollisuudenalat pyrkivät optimoimaan tehokkuutta ja vähentämään jätettä. Adaptiivisen ohjauksen merkitys kasvaa, kun uusia, innovatiivisia materiaaleja otetaan käyttöön osana seuraavan sukupolven ratkaisuja. Adaptiivinen ohjaus hyödyntää reaaliaikaista tietoa materiaalien työstöstä, ja muutokset voidaan toteuttaa juuri silloin, kun tarve vaatii.

Industry 4.0 on tullut jäädäkseen

Pandemia on osoittanut, että digitaalinen teknologia voi lisätä arvoketjujen joustavuutta ratkaisevasti. Metallialan kansainvälisen International Sheet Metal Review -julkaisun lokakuun numerossa alleviivataan, että ”menestyäkseen taloudenalojen on tartuttava rohkeasti automatisointiin ja hankittava siihen tarvittava osaaminen.” Toisin sanoen niiden on osallistuttava neljänteen teolliseen vallankumoukseen, joka on jo koittanut.

Robottihitsauksen markkinat ovat erinomaisessa asemassa neljännen teollisen vallankumouksen suhteen. Yhteystyörobottien ja heti valmiiden automaattijärjestelmien kehitys on nyt kuumimmillaan robotiikka-alalla. Niihin perustuvien ratkaisujen avulla yritykset voivat loikata monimutkaisten tutkimus- ja kehitysprosessien yli, jolloin vältytään mittavilta sijoituksilta ja voidaan keskittyä tehokkuuden ja kannattavuuden lisäämiseen.

Automaatisaatio on tullut jäädäkseen. Kysymys on nyt siitä, kuinka nopeasti yritykset pystyvät siirtymään uuteen teknologiaan.

”Automatisaatio on tullut jäädäkseen. Kysymys on nyt siitä, kuinka nopeasti yritykset pystyvät siirtymään uuteen teknologiaan”, Henriksen toteaa. ”Tätä prosessia voidaan nopeuttaa robotiikalla. Hyödyt ovat valtavat, kun yritys voi yksinkertaisesti liittää hitsausrobotin järjestelmään, syöttää sille muutamat ohjeet ja antaa sen pitää huolen lopusta. Seisonta-aika laskee minimiin, ja tulokset näkyvät reaaliajassa.”

Teknologia ratkaisee osaamisvajeen

Joustavat, mukautettavat robotit astuvat ratkaisevaan asemaan, kun otetaan huomioon, että yksi hitsausalan polttavimmista ongelmista on pula pätevistä hitsaajista ja operaattoreista.

”Täällä Tanskassa tilanne näkyy vaikeutena rekrytoida sekä hitsaajia että hitsausrobottien käyttäjiä”, Henriksen sanoo. ”Uskon, että nykyisten työntekijöiden täydennyskoulutus on avainasemassa. Robottihitsaus mahdollistaa myös työntekijöiden paremmat työolot.”

Kun yhä useammat yritykset sijoittavat hitsausrobotiikkaan, työntekijöitä kannustetaan osallistumaan koulutukseen, joka mahdollistaa robottien käytön ja niiden rinnalla työskentelyn.

”Tekniset koulutuslaitokset ovat ottaneet hitsausrobotit osaksi opetusta, ja yritysten kysyntä teollisuusroboteille on nousussa. Siksi uskon, että hitsausrobotiikan houkuttelevuus kasvaa tulevan työvoiman silmissä ja hitsausrobottien käyttäjien rekrytointi helpottuu”, Henriksen painottaa.

Kemppi Tanskan myyntipäällikkö Torben Henriksen A7 MIG Welder -robottihitsausjärjestelmän kanssa.

Kohti vuotta 2022

Robotiikan kansainvälisen toimialajärjestö IFR:n hiljattain julkaiseman robotiikka-alan vuotuisen tilannekatsauksen mukaan vuonna 2020 myytiin 384 000 uutta robottia, eli myynti kasvoi 0,5 prosenttia pandemiasta huolimatta. Manner-Euroopassa ja erityisesti Saksassa on havaittu merkkejä markkinoiden vahvasta elpymisestä, ja Britanniassa robottien kysynnän odotetaan kasvavan jopa kaksinumeroisilla prosenttiluvuilla vuosina 2021 ja 2022.

”Kymmenen vuoden aikavälin tarkastelu paljastaa, että teollisuusrobottien myynti on kasvanut Tanskassa viisi prosenttia vuodessa”, Henriksen kertoo. ”Viime vuonna myynti laski 11 prosenttia ainakin osittain pandemian seurauksena. Tänä vuonna myynnin odotetaan nousevan jotakuinkin vuoden 2019 tasolle. Nykyisten kehityssuuntien perusteella voimme luottavaisesti odottaa myynnin jatkavan kasvuaan vuonna 2022.”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *