Vedenalainen hitsaus näyttää, mistä hitsaaja on tehty

Vedenalainen hitsaus näyttää, mistä hitsaaja on tehty

This post is also available in: enEnglishfrFrançais

Vedenalainen hitsaus kuulostaa haastavalta, ja sitä se onkin. Kahden asiantuntijataidon, hitsaamisen ja sukeltamisen yhdistäminen vaatii runsaasti harjoittelua, eikä se siltikään sovi kaikille. Tällainen työ haastaa ammattilaisen ja kannustaa häntä näyttämään taitonsa.

Hitsaaminen vaatii tarkkuutta ja näppäryyttä. Tietyt hitsaussovellukset ovat haastavampia kuin toiset, ja näistä puikkohitsaus (MMA) vaatii erityistä liikkeen hallintaa ja vakautta – puikonpidintä on vietävä jatkuvasti kohti työkappaletta, jotta elektrodin ja sulan hitsin välinen etäisyys pysyy vakiona. Hitsatessa on tärkeää pitää valokaaren pituus mahdollisimman lyhyenä. Se kasvaa helposti, kun puikko lyhenee hitsauksen edetessä. Jos tämä kuulostaa haastavalta, niin entäpä jos lisätään vielä yksi ulottuvuus? Hyppää sukelluspukuun, laskeudu jääkylmään meriveteen kymmenen metrin syvyyteen, jossa näkyvyys on heikko, ja jatka hitsaamista!

A welder wearing a diving sit and going to water

Vedenalainen hitsaus vaatii oikeanlaista asennetta ja kylmiä hermoja

Suomalainen DG-Diving Group tekee vedenalaisia huolto-, puhdistus- ja korjaustöitä varustamoiden ja telakkateollisuuden tarpeisiin. Vedenalainen hitsaus on heille hyvin tuttua. Yrityksen hitsaajilla on sukeltajan pätevyys, ja he kouluttautuvat säännöllisesti ylläpitääkseen taitojaan ja oppiakseen lisää. Ensimmäisten työvuosien aikana työntekijät työskentelevät pinta-avustajina ja oppivat parhaat käytännöt kokeneemmilta kollegoiltaan.

Simon Randström, 26, on työskennellyt DG-Diving Groupissa lukiosta lähtien. Työtä etsiessään hän soitti yritykseen, ilmoitti menevänsä sinne töihin ja sai työpaikan. Hyvällä asenteella, osaamisella ja kovalla työllä Randström on edennyt sukelluspäälliköksi.

”Tällainen työ vaatii rauhallisuutta ja keskittymistä. Veden alla ei saa hermostua, vaikka vastaan saattaa tulla odottamattomia tilanteita”, Randström neuvoo.

Kun näkyvyys on alle puoli metriä, ulottuvuus haastava, ja työasennot vaativia – jopa rutiininomaiset hitsaustyöt voivat viedä neljä kertaa enemmän aikaa kuin maalla tehtynä. Jos tehtävä on hyvin aikaa vievä tai hitsaaja ei pysty pitämään keskittymistä yllä, toinen hitsaaja ottaa vuoron. Laivankorjaustöissä aika on rahaa – laivan pitäminen pysähdyksissä maksaa, joten työ on tehtävä mahdollisimman tehokkaasti.

A welder welding under water

Optimaalinen lopputulos oikeilla laitteilla

Työkappaleesta ja tehtävästä riippuen vedenalainen hitsaus tehdään joko märkä- tai kuivahitsauksena. Märkähitsauksessa hitsaaja on veden alla, kun taas kuivahitsauksessa hitsauskohdan päälle asetetaan suljettu kammio josta vesi poistetaan. Itse hitsaus suoritetaan tällöin aluksen sisältä käsin, mikä mahdollistaa tarkemman työskentelyn ja erilaiset hitsausprosessit.

Märkähitsauksessa hitsaajan paras ystävä on kompakti puikkokone, joka pitää valokaaren vakaana ja tekee työnsä luotettavasti alusta loppuun. Monipuolisia lisäominaisuuksia tai digitaalisia säätöjä ei tarvita.

”Paras kone on kompakti ja takuuvarma kaikissa tilanteissa”, kuvailee Randström, jonka suosikki on Kempin Master S. Pienen kokonsa sekä luotettavien ja yksinkertaisten toimintojensa ansiosta kone on hoitanut jo useita tehtäviä monissa maissa. Hyvän puikkokoneen lisäksi märkähitsauksessa tarvitaan erityisiä lakkapäällysteisiä hitsauspuikkoja, jotka eivät saa kastua ennen valokaaren kanssa kosketuksiin joutumista. Märkähitsaukseen tarvitaan myös eristetty puikonpidin, joka estää sähköiskulle altistumisen jopa vedessä.

Vedenalaisessa hitsauksessa olosuhteet, työkappaleet ja tehtävät ovat ainutlaatuisia haasteita, jotka kiehtovat todellista ammattilaista. Kun asiansa tuntevalla vedenalaisella hitsaajalla on käytössään kompaktit ja luotettavat työkalut, haasteista tulee mahdollisuuksia.

Welded workpiece example

Haluatko kuulla lisää vedenalaisesta hitsaamisesta? Lue DG-Diving Groupin referenssitarina.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *