Syntynyt hitsaamaan – näistä syistä hitsaus on hyvä uravalinta

Syntynyt hitsaamaan – näistä syistä hitsaus on hyvä uravalinta

This post is also available in: enEnglishdeDeutschitItaliano

Maailmanlaajuinen hitsaajapula on viime vuosina ollut hitsausalan keskustelujen keskiössä. Jatkuvasti kasvava teollisuus ja rakennusala synnyttävät tarvetta ammattitaitoisille hitsaajille, ja samanaikaisesti tiedon puute ohjaa nuoria toisiin uravalintoihin. Nuori itävaltalainen hitsaaja Thomas Käferböck rohkaisee nuoria suuntaamaan hitsausuralle. Mutta mikä hitsauksessa oikein kiehtoo?

Thomas Käferböck on jättänyt jälkensä hitsausalaan. Hänen hitsaajan uransa alkoi 15-vuotiaana harrastuspohjalta. Nyt, 25-vuotiaana, hän on jo voittanut Itävallan Taitaja-kilpailun hitsausosion kahdesti; vuosina 2014 ja 2016. Hän osallistui myös Euroopan mestaruuskilpailuihin, EuroSkillsiin Unkarissa vuonna 2018, ja WorldSkills-kilpailuun Brasiliassa 2015. Näiden kilpailujen ja kädentaitojensa ansiosta Thomasilla on nyt lupaava hitsausneuvojan ura Kempin Saksan tytäryhtiön, Kemppi GmbH:n palveluksessa.

“On hienoa nähdä valokaaren palavan. Metallityöt ovat aina olleet minun juttuni, vaikka urani alussa en tiennytkään hitsauksesta juuri mitään”, Thomas kertoo.

Hän ei ole ainoa – monilla nuorilla ei ole riittävästi tietoa hitsauksesta uravaihtoehtona.

Hitsausuran etuja, joita et edes tiennyt

Hitsaajille on taatusti töitä lähes kaikkialla maailmassa. Jos sinulla on tarvittava koulutus ja osaaminen, työtä löytyy. Monissa tapauksissa palkkaus on myös kilpailukykyistä. Osaavat ja kokeneet hitsaajat voivat usein jopa valita, missä yrityksessä haluavat työskennellä.

Jos sinulla on tarvittava koulutus ja osaaminen, työtä löytyy. Osaavat ja kokeneet hitsaajat voivat usein jopa valita, missä yrityksessä haluavat työskennellä.

Hitsausteollisuuteen liittyy paljon harhaluuloja. Hitsaus ei kuitenkaan enää ole likaista työtä pimeän pajan nurkassa, vaan usein siistiä käsityötä edistyksellisillä työvälineillä. Modernin teknologian ansiosta hitsaaja on monipuolisesti säädettävän ja älykkään hitsauskoneen hallitsija, ei sen orja. Hitsausalan työturvallisuus on myös huomattavasti parantunut vuosikymmenten varrella, ja alan suojavarusteet tarjoavat huipputason turvaa ja mukavuutta. Esimerkiksi Thomas hitsaa mieluiten Kempin Beta e90X-kypärä päässään; se tarjoaa ensiluokkaisen suojauksen silmille ja kasvoille ja on lisäksi kevyt ja miellyttävä käyttää.

Hitsaus vaatii taitoa, jota laajalti teollisuudessa arvostetaan. Yleisesti ottaen, kuka tahansa voi oppia käyttämään monimutkaisimpiakin hitsauskoneita. Kuitenkin vain harvat ovat todella hyviä hitsaajia.

Voisinko minäkin olla hitsaaja?

Hitsaus on käsityöammatti, ja parhaimmillaan koneen ja hitsaajan saumatonta yhteistyötä. Thomasin mukaan yksi hyvän hitsaajan tärkeimmistä ominaisuuksista on pysyä rauhallisena. Työ vaatii kärsivällisyyttä ja hyviä hermoja. Myös paineen alla hyvä hitsaaja säilyttää työtahtinsa, eikä anna laadun kärsiä kiireestä. Urbaanin legendan mukaan naiset ovat miehiä parempia TIG-hitsaajia. Thomas vahvistaa väittämän todeksi. “Naisilla on pehmeä ote ja tarpeeksi malttia.”

Hitsaus on tarkkaa työtä. Tiukat standardit määrittävät usein hitsaustyön raamit, eikä virheisiin ole varaa. Mitä tarkempia ja laadukkaampia hitsit ovat, sitä vähemmän aikaa kuluu jälkityöstöön kuten työkappaleen hiontaan.

Kempiltä tukea työuran alkutaipaleelle

Syyskuussa 2021 Kemppi osallistuu yhtenä pääyhteistyökumppaneista Itävallan Grazissa pidettävään EuroSkills 2021-taitajakilpailuun. Yhteistyön taustalla on halu tukea nuoria heidän uravalinnoissaan ja tarjota heille mahdollisuuksia ja onnistumisen elämyksiä hitsauksen parissa. Suomessa monet nuoret ovat puolestaan päässeet tutustumaan Kempin hitsauskoneisiin ja suojavarusteisiin jo oppilaitoksessaan tai osallistuessaan valtakunnallisiin Taitaja-kisoihin, joista voi edetä EuroSkills-mestaruuskisoihin.

“EuroSkills on nuorille hitsaajille hieno kokemus ja täydellinen mahdollisuus tavata ja tutustua eri alojen osaajiin. Jos sinulla on tulevaisuuden haaveita, älä koskaan lakkaa yrittämästä. Tee sitä mistä nautit”, rohkaisee Thomas.

EuroSkills on nuorille hitsaajille hieno kokemus ja täydellinen mahdollisuus tavata ja tutustua eri alojen osaajiin.

Kemppi tekee aktiivisesti yhteistyötä eritasoisten oppilaitosten kanssa sekä Suomessa että ulkomailla. Oppilaitoskumppanuudet rikastuttavat tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä tarjoavat monipuolisia työ- ja harjoittelumahdollisuuksia. Nuorille opiskelijoille on tarjolla esimerkiksi tilaisuuksia tutustua työelämään ja eri ammatteihin Kempillä sekä opinnäytetyö-, gradu- ja diplomityöpaikkoja.

Yritysvierailujen järjestäminen Lahden pääkonttorilla ja osallistumiset erilaisille uramessuille tai muihin opiskelijatapahtumiin ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja. Kempin työntekijät vierailevat myös aika ajoin eri oppilaitoksissa esittelemässä Kemppiä työnantajana. Paikallisten oppilaitosten kanssa kehitettyjen yhteistyömallien ansiosta työelämän todelliset tarpeet voidaan tuoda vahvasti mukaan opetussuunnitelmien kehittämiseen, jotta valmistuvat opiskelijat saavat tarvitsemansa tiedot ja taidot.

EuroSkills on ammatillisen koulutuksen taitokilpailu, jonka osallistujat ovat enintään 25-vuotiaita. Eri maiden valitut edustajat kilpailevat tapahtumassa Euroopan mestaruudesta yli 40 lajissa. EuroSkills järjestetään ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa Itävallassa 22.-26.9.2021. Suomen maaorganisaatio Skills Finland jättää tänä vuonna kisat väliin.

Tutustu Kempin EuroSkills-tapahtumasivuun

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *