Hitsaaminen on haastavaa ja hauskaa – naiset kertovat miksi

Hitsaaminen on haastavaa ja hauskaa – naiset kertovat miksi

This post is also available in: enEnglishfrFrançaisdeDeutschitItalianoplpolski

Hitsaaminen haastaa niin pään kuin fysiikankin, mutta työ on mainettaan kevyempää ja siistimpää. Kolme ammattihitsaajaa – Ewa, Sanna ja Diana – kertovat mikä hitsaamisessa kiehtoo.

On lukuisia syitä valita hitsaus ammatiksi. Kolme nuorta naista, Ewa Jacek Puolasta, Sanna Orava Ruotsista ja Diana Bagautdinova Venäjältä, tutustuivat hitsaamiseen sattumalta, mutta ala vei mukanaan.

Ewa Jacek kiinnostui teknisistä aloista ja alkoi opiskella lentokonemekaanikoksi. Hän tutustui hitsaamiseen alun perin työharjoittelussa, ja nyt 27-vuotias Ewa on ollut työelämässä jo 10 vuotta. Tuosta ajasta kuusi vuotta hän on toiminut rakennehitsaajana (135 MAG).

”Suhteellisen hyvä palkka houkutti teininä. Myöhemmin, kun perehdyin ammattiin syvällisemmin, minua alkoi viehättää vaativan hitsausprosessin läpivienti niin, että lopputuloksena on mahdollisimman täydellinen hitsaussauma”, Ewa kertaa.

Diana Bagautdinova, 22, taas aikoi LVI-suunnittelijaksi. Hän huomasi tekevänsä todella hyviä hitsejä, kun hän osana opintojaan opetteli hitsaamaan. Nyt hän on hitsannut viisi vuotta, ja tie on vienyt koulun ja Moskovan WorldSkills-mestaruuskisojen voittamisen kautta Venäjän hitsausmaajoukkueeseen.

Kokeilusta alkoi myös 27-vuotiaan Sanna Oravan ura.

”Koska hitsaaminen oli niin hauskaa, hankin pätevyydet ja aloin työskennellä alalla”, Sanna toteaa.

© Sanna Orava

Hitsaus muuttuu, mielikuvat murtuvat

Ewalla ja Sannalla on hitsausaiheiset sometilit, joiden kautta he ovat tutustuneet muihin alan ihmisiin.

”Innostuin siitä, että naiset voivat rikkoa yhteiskunnan luoman lasikaton. Haluan näyttää, että ei ole miesten tai naisten töitä, vaan kaikkiin tehtävään löytyy pätevä henkilö, jos työ räätälöidään jokaisen kykyjen ja vahvuuksien mukaan”, Ewa kertoo.

Hän muistuttaa, että naishitsaajia on ollut teollistumisen alussa ja toisen maailmansodan aikaan enemmän kuin nyt. Stereotypiat voivat olla vahvoja, ja ”miehiseen” maailmaan voi olla aluksi vaikea päästä sisälle.

”Muutosta kuitenkin tapahtuu. Se on mukava vaihe, kun jää sulaa ja mieskollegat alkavat kohdella vertaisenaan”, Ewa jatkaa.

Sanna ei ole kohdannut sukupuoleensa liittyviä ennakkoluuloja. Joskus hänen pieni kokonsa on aiheuttanut hankaluuksia, mutta silloin hän on saanut apua työkavereilta. Diana taas kiittää kehityksestään opettajiaan sekä Kemppi Venäjää, jossa hänet perehdytettiin laitteiden yksityiskohtiin ja erilaisiin hitsaustekniikoihin.

Ewa on hitsannut neljä vuotta Kempin laitteilla ja hän on tyytyväinen muun muassa niiden monikäyttöisyyteen. Myös Sannalla on selkeä suosikki.

”Rakastan Kempin laitteita!” Sanna sanoo.

Hitsaajille on runsaasti urapolkuja

Ewan mielestä hitsausalalle kaivataan ainakin Puolassa perusteellisempaa koulutusta, jos ammattitaitoisia hitsaajia halutaan lisää.

”Hitsausprosessi on vaativa. Hyvät työkalut helpottavat hitsaamista, mutta ne eivät auta, jos ei ymmärrä prosessia ja tiedä mitä on tekemässä.”

Hitsauksen ja sen eri menetelmien vaativuus kiehtoo osaajia. Sanna haluaa oppia vielä kaikesta kaikkea, ja Diana on kokeillut laajasti eri menetelmiä. Sen sijaan Ewa jo toistaiseksi päättänyt syventää osaamistaan pelkästään 135 MAG-hitsauksesta.

Seuraavaksi Ewa aikoo tehdä insinöörityön ja suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon. Jo nyt hänet on ylennetty työpaikkansa laaduntarkkailijaksi ja hänellä on visuaalisen tarkastuksen pätevyydet VT-1 ja VT-2, ja hän aikoo jatkaa hitsaajana.

”Jos vain kiinnostaa hankkia hyvät tiedot ja taidot hitsauksesta, niin tie on auki moniin tehtäviin. Voi aloittaa tuotannossa ja edetä, ryhtyä yrittäjäksi tai opettajaksi. Alalla on monia polkuja”, Ewa kannustaa alalle.

”Niin, hitsaaminen on paitsi kovaa työtä, myös hyvin palkattua ja hauskaa. Siinä voi kehittyä ja hankkia tosi paljon tietoa ja osaamista”, Sanna toteaa puolestaan.

EuroSkills on ammatillisen koulutuksen taitokilpailu, jonka osallistujat ovat enintään 25-vuotiaita. Eri maiden valitut edustajat kilpailevat tapahtumassa Euroopan mestaruudesta yli 40 lajissa. EuroSkills järjestetään ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa Itävallassa 22.-26.9.2021. Suomen maaorganisaatio Skills Finland jättää tänä vuonna kisat väliin.

Tutustu Kempin EuroSkills-tapahtumasivuun

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *