Paras tapa eliminoida hitsausroiskeet

Paras tapa eliminoida hitsausroiskeet

This post is also available in: enEnglishfrFrançaisplpolski

Mitä viileämpi, sen parempi – kun kyseessä on hitsauspistoolin suorituskyky. Mutta onko vesijäähdytteisen hitsauspistoolin osille olemassa optimaalinen lämpötila? Entä miten kaasusuutin ja virtasuutin pidetään roiskeettomina? Otetaan selvää vastaamalla muutamaan kysymykseen.

Onko kaasusuuttimen ylikuumeneminen ongelma?

Hitsausroiskeet tarttuvat, kun kaasusuuttimen lämpötila on liian korkea. Jos näin tapahtuu, kaasu- ja virtasuutin menettävät suoritusominaisuuksiaan – jos ne ovat roiskeiden peitossa, suojakaasun virtaus heikkenee ja riskinä on huokoisuudesta johtuvat heikot hitsit. Tämän estämiseksi suuttimia on vaihdettava useammin.

Gas nozzles covered in spatters

Tiedämme, että korkea kaasusuuttimen lämpötila heikentää suorituskykyä, mutta on tärkeää muistaa, että tämä voi vaikuttaa negatiivisesti myös virtasuuttimeen. Vaikka virtasuuttimessa olisikin tehokas jäähdytys, ylikuumentunut kaasusuutin toimii virtasuuttimelle ikään kuin uunina, jolloin virtasuutin kuumenee yhä enemmän, lyhentäen sen käyttöikää ja lisäten kulutusosien menekkiä. Kuuma virtasuutin on myös mekaanisilta ominaisuuksiltaan heikompi.

Miten kaasusuuttimen lämpötila mitataan?

Aiemmin kaasusuuttimien lämpötilojen luotettava vertailu on ollut vaikeaa, koska hitsaussovelluksia ja työskentelytapoja on erilaisia. Tekemällä simuloidun hitsauskaaren kiinteällä kaaren etäisyydellä pystyimme kuitenkin saavuttamaan jatkuvan käytön, jonka avulla kaasusuuttimen lämpötiloja voitiin vertailla tarkasti.

Tässä testissä Kemppi Flexlite GX:n kaasusuuttimen lämpötila oli selkeästi alhaisin.

Mikä on ihanteellinen kaasusuuttimen lämpötila?

Paras tapa poistaa hitsausroiskeet on estää niiden tarttuminen. Kun kaasusuuttimen lämpötila alkaa nousta kohti 200°, roiskeista tulee yhä tarttuvampia, ja niiden poistaminen on vaikeaa. Onko siis olemassa lämpötila, jossa hitsausroiskeet eivät tartu kiinni? Entä kuinka kauan kaasusuutin voi pysyä optimaalisessa lämpötilassa? Lämpötilatestissä (ks. kaavio yllä) Kemppi Flexlite GX:n kaasusuuttimen lämpötila pysyi noin 150°:ssa 6 minuutin käytön aikana.

On siis syytä muistaa, että hitsausroiskeet tarttuvat huomattavasti epätodennäköisemmin kiinni viileämmissä lämpötiloissa. Kun suuttimen lämpötila pysyy alhaisempana, kulutusosia kuluu vähemmän ja virtasuuttimen suorituskyky säilyy optimaalisena tasaisen langansyötön varmistamiseksi.

Clean gas nozzles

Voiko kaasusuutin säästää rahaa?

Kyllä! Estämällä hitsausroiskeet ja virtasuuttimen ylikuumeneminen saat suoria taloudellisia etuja. Kun kaasusuutin toimii moitteettomasti, suuttimen vaihtoja ja huoltotaukoja ei tarvita. Lisäksi pitkällä aikavälillä kaasusuuttimen harvempi vaihtaminen tarkoittaa, että uusien suuttimien hankintaan kuluu vähemmän rahaa.

Flexlite GX:llä kokonaiskustannukset ovat alhaisemmat ja se parantaa tuottavuutta seuraavasti:

  • pidentämällä kaasusuuttimen ja virtasuuttimen käyttöikää
  • vähentämällä kulutusosista koituvia kustannuksia
  • minimoimalla tarpeettomat huoltokatkot

Lue lisää Flexlite GX:stä täältä: flexlite-gx

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *