Hitsauskobotit – ohimenevä trendi vai uuden aikakauden alku?

Hitsauskobotit – ohimenevä trendi vai uuden aikakauden alku?

This post is also available in: enEnglishfrFrançaisitItaliano

Hitsauskobotit, kompaktit hitsausrobotit, jotka toimivat yhteistyössä ihmisen kanssa, ovat hitsausalalla yleistynyt trendi, jota maailmanlaajuinen hitsaajapula on merkittävästi edesauttanut. Mitä hyötyjä koboteista on ja tulevatko ne lopulta muuttamaan hitsausalaa pysyvästi?

Yhteistyörobotit, tuttavallisemmin kobotit, ovat merkittävästi lisääntyneet kaarihitsausteollisuudessa ympäri maailman. Alueesta riippuen, kobotiikan käytön lisääntymiseen on erilaisia syitä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Euroopassa kärsitään huomattavasta hitsaajapulasta, ja tuottavuus ja hitsaustarpeisiin vastaaminen on varmistettava ottamalla käyttöön uusia työskentelytapoja ja innovaatioita. Alkuinvestoinnista huolimatta kobotin kokonaiskustannus on edullisempi kuin osaavan hitsaajan palkkaaminen.

Yhteistyörobotin edut kaarihitsauksessa

Kevyen ja helposti liikuteltavan kobotin alkuinvestointi on merkittävästi alhaisempi kuin täyskokoisen hitsausrobotin. Siitä huolimatta kobotit lisäävät hitsauksen tuottavuutta automatisoitujen prosessien ansiosta ja synnyttävät näin ajansäästöä sekä kustannusetuja. Kobotti maksaa itsensä takaisin jopa kuukausissa – tehokkuuteen ja tasavertaiseen laatuun satsaaminen kannattaa. Kobotti voi työskennellä yhtäjaksoisesti useita tunteja ja tarvitsee vähemmän kahvitaukoja kuin ihminen. Hitsien laatu on tasalaatuista. Kobotti ei myöskään vaadi ympärilleen samanlaisia turvavarusteita kuin hitsausrobotti, kuten alustoja, aitoja tai näyttöjä.

Kobotit ovat siinä määrin helppokäyttöisiä, että niiden ohjelmointi ei vaadi erityistaitoja. Hyvän liikuteltavuuden ansiosta kobotit soveltuvat mainiosti asentohitsaukseen tai monipalkohitsaukseen. Kobotti työskentelee aina läheisessä yhteistyössä ihmisen kanssa. Vaikka kaariajan ja tehokkuuden näkökulmasta kobotti vastaakin 2–3 käsinhitsaajaa, se vaatii aina seurakseen operaattorin. Koulutettu ja osaava hitsaaja tai hitsausteknikko, jolla on alan vaatimat hitsauspätevyydet, voi valvoa samanaikaisesti useita kobotteja ja niiden tuottamien hitsien laatua. Hitsaaja ei silti jää työttömäksi vaan voi sen sijaan automaation myötä välttää likaisimmat työt ja niistä aiheutuvat terveysriskit. Kobotti ei korvaa ihmistä vaativissa hitsaustehtävissä tai haastavissa ympäristöissä.

Kobotti oppii vain sen, minkä me ihmiset sille pystymme opettamaan. Jos työtehtävä on haastava hitsaajalle, on se sitä luonnollisesti myös kobotille. Kobotit ovatkin parhaimmillaan, kun ne ohjelmoidaan hitsaamaan melko yksinkertaisia kappaleita, joita on määrällisesti paljon”, kuvailee Joshua Williamson, Global Product Manager of Joining Technologies and Positioners at ABB.

ABB on kehittänyt kobotiikkateknologiaa jo vuosien ajan, ja sen kobotit ovat erityisesti tunnettuja helppokäyttöisyydestään sekä nopeasta läpimeno-ohjelmoinnistaan, jonka ansiosta kobotin kanssa toimiminen on aloittelijallekin helppoa. Läpimenometodissa teollinen robotti ohjelmoidaan tehtäväänsä liikuttamalla se eri työvaiheiden läpi halutulla tavalla.

4 asiaa huomioitavaksi hitsauskobotin hankintaan liittyen

Kun yritys harkitsee hitsaustuotantonsa automatisointia kobottien avulla, on hyvä kirkastaa joitakin perusasioita ennen hankintaa.

Williamson vinkkaa neljä asiaa, joihin kiinnittää huomiota:

1. Tarpeita vastaavat ominaisuudet

Eri valmistajien kobottimallit ovat erilaisia, ja on hyvä käyttää aikaa omaan käyttöön sopivimman mallin löytämiseen. Mallit eroavat muun muassa käytön ja ohjelmoinnin helppoudessa sekä hinnassa. Kobotin loppukäyttökohteet ovat myös ratkaisevassa asemassa. Esimerkiksi, ovatko hitsauspaikat vaihtuvia tai onko ulottuvuus haaste? Kappaleiden kääntölaitteita ei kobotin kanssa ole mahdollista käyttää, mikä osaltaan rajoittaa käyttökohteita.

2. Hitsauksen määrä

Onko yrityksen hitsattavien osien määrä riittävä? Kobotit ovat kustannustehokkaita, kun ne ohjelmoidaan hitsaamaan melko yksinkertaisia kappaleita, joita on määrällisesti paljon. Erityisesti koboteista hyötyvät pienet ja keskisuuret yritykset, joissa hitsataan monia erilaisia osia. Näillä yrityksillä on myös usein suurimmat haasteet löytää hitsaushenkilöstöä.

3. Hitsattavat kappaleet

Millaisiin hitseihin kobottia käytetään? Helpoin tapa varmistaa, että kobotti vastaa tarpeisiisi on lähettää näytetyökappale virtalähdevalmistajalle hitsaustestiin. Testin avulla selviää, sopiiko kobotti sinun yrityksesi hitsaukseen.

4. Omat resurssit

Varmista, että yrityksestäsi löytyy hitsausteknikko tai vastaava kokenut hitsausosaaja, joka toimii kobotin pääkäyttäjänä. Se tulee helpottamaan kobotin sulautumista osaksi päivittäistä työtä sekä sen käyttöä.

“Kobotit ovat tulleet jäädäkseen. Uskon, että kobotiikan käyttö kaarihitsauksessa tulee ajan myötä ja teknologian kehittyessä vain lisääntymään. Erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tulemme maailmanlaajuisesti näkemään yhteistyörobotit olennaisena osana päivittäistä hitsausta niiden helppokäyttöisyyden sekä korkean tuottavuuden ansiosta. Samanaikaisesti suuremmat yritykset tulevat käyttämään täysikokoisia hitsausrobotteja yhä enenevässä määrin””, tiivistää Williamson.


Kurkkaa Kempin kobottihitsausratkaisutn>>> https://www.kemppi.com/en-US/offering/discover/cobot-welding-solutions/

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *