Uppfyll säkerhetskraven på arbetsplatsen

Uppfyll säkerhetskraven på arbetsplatsen

This post is also available in: enEnglishfiSuomidaDanskfrFrançaisdeDeutschitItalianonoNorsk bokmålplpolskinlNederlands

Är det obligatoriskt att bära skyddshjälm och att förse arbetstagaren med lämpligt ögonskydd? I de flesta fall, Ja. Hur tillgodoser man då säkerhetskraven på arbetsplatsen om man svetsar en kort stund mellan andra arbetsuppgifter? Läs vidare, vi har lösningen för dig!  

När du tänker på arbetssäkerhet i allmänhet betyder det att du måste kunna utföra jobbet på rätt sätt med rätt utrustning. Och framför allt har alla rätt att komma hem säkert när dagen är slut.  

Skyddshjälm är obligatorisk

Det som är bra är att lagen ålägger företagen att uppmärksamma arbetssäkerheten på många sätt. Enligt arbetsmiljölagen är det obligatoriskt att alltid använda skyddshjälm på byggarbetsplatser, och att förse personalen med lämpligt ögon- och hörselskydd.  

Det är också ett välkänt faktum att den personliga skyddsutrustningen ska vara lämplig för arbetet i fråga, till exempel kalla, heta, brand- och explosionsfarliga arbetsmiljöer. Att ta hänsyn till ergonomi innebär att skyddsutrustningen inte i onödan får försvåra arbetstagarens arbetsrörelser eller arbetsställningar. 

Så det finns en utmanande ekvation att lösa i det dagliga arbetet! 

För många huvudskador

Den goda nyheten är att de flesta arbetsplatser uppmärksammar säkerheten på arbetsplatsen noga. Olycksfrekvensen övervakas aktivt och en olycksnivå på noll är ett mål för många. Men det är ändå uppenbart att det finns mycket att göra. Siffrorna talar för sig själva. Enligt den finska olycksfallsförsäkringscentralen betalade försäkringsenheterna ut ersättning för 103 700 arbetsolyckor år 2020. Av dessa inträffade 87 500 under arbetsuppgifter på arbetsplatsen, och 13 409 av dem var huvudskador på industriarbetsplatser. Dessa siffror representerar bara ett land, så du kan föreställa dig hur de ser ut på en global skala. 

Svetsa och bära skyddshjälm

Om vi tittar på säkerhetsfrågorna ur en svetsares perspektiv vet vi att svetsarbeten ofta sker på byggarbetsplatser, varv och andra utmanande arbetsmiljöer. Många gånger utgör svetsning bara en liten del av det dagliga arbetet, vilket innebär att övergången från en arbetsuppgift till en annan ska vara smidig. Frågan är, hur uppfyller du det obligatoriska kravet att bära skyddshjälm under svetsning?  

Vi har löst problemet med en modern lösning som heter Kemppi Beta e för SH (SkyddsHjälm). En produktserie som ger en enkel lösning för att göra om en skyddshjälm till en svetshjälm klar för användning. Snabb montering på hörselskyddshållaren gör det lätt att växla mellan arbetsuppgifter. Den nya lösningen ger därför kostnadseffektiv säkerhet på arbetsplatsen med heltäckande huvud- och ansiktsskydd samt möjlighet att bära en skyddshjälm även vid svetsning.  

Bekvämt, eller hur? Låt mig veta vad du tycker och dela dina tankar när som helst angående svetssäkerheten!  

Welder using a hard hat converted to welding shield

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *